Rychle nám pošlete dotace, nebo český sport zemře. Šéf olympioniků se podělil s posluchačí rozhlasu o svůj strach

19.06.2017 18:39

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval v pondělních dvaceti minutách Radiožurnálu konstatoval, že český sport umírá, a pokud se rychle něco nestane, tak zemře.

Rychle nám pošlete dotace, nebo český sport zemře. Šéf olympioniků se podělil s posluchačí rozhlasu o svůj strach
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtman Jiří Zimola a předseda ČOV Jiří Kejval na TK věnované projektu Jižní Čechy olympijské v Praze.

Na český sport tvrdě dopadá aféra s rozdělováním dotací na ministerstvu školství, které prověřuje policie. Odcházející ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) zastavila výplaty peněz sportovcům a právě to je problém.  Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by prý měl zakročit. Pokud nebudou dotace vyplaceny podle původního plánu, český sport prý zemře. „Ale já jsem optimista a věřím, že dojde k nějaké dohodě, aby český sport nezemřel... Nešťastně do toho vstupuje policejní vyšetřování,“ otevřel téma Kejval.  

Ministerstvo školství na podzim loňského roku vypsalo dotační programy a sportovní svazy se do nich přihlásily a utrácely peníze, o kterých předpokládaly, že je dostanou. Jenže ministerstvo školství najednou změnilo dotační systém, do kterého nebude možné zaúčtovat již provedené operace. A to je problém. Právě kvůli tomu prý český sport umírá. Teď tady je velký strach. „My jsme tady v naprosto nové situaci, tady probíhá vyšetřování policie na ministerstvu školství, ale my nevíme, o co tam jde, kdo je vyšetřován. My máme jen informace z médií,“ doplnil Kejval.

„Tento strach se odráží v tom, že úředníci v podstatě odmítají komukoliv cokoliv podepsat, a to tu v historii českého sportu opravdu nikdy nebylo,“ zaznělo také z úst Kejvala. Z toho pak plyne, že sportovní svazy dluží, kam se podívají, a nezvládají platit už ani své základní zaměstnance. Ta situace je taková, jako kdybyste měl hlad a někdo vám nabízel otrávené jídlo, tak vy si ho nevezmete, protože víte, že vám může ublížit,“ dodal pro dokreslení Kejval. A znovu zopakoval, že všichni sportovci mají strach, co bude dál.

Nastal prý čas rozebrat financování sportu od podlahy. Kejval rozumí tomu, že politici chtějí mít kontrolu nad veřejnými prostředky, jenže předsedovi Českého olympijského výboru se zdá, že by politici chtěli mít kontrolu úplně nade vším, i nad tím, kdo proti komu nastoupí v jakém utkání, a to je pro svazy, které mají být nezávislé, nepřijatelné. Podle hosta by pomohlo, kdyby český sport získával peníze nejen z vlády.

„Pokud zůstanou chladné hlavy, tak jsem přesvědčen, že tu situaci jsme schopni vyřešit,“ věří Kejval. Nejlepším řešením by podle něj opravdu bylo, aby byly peníze vyplaceny podle původního programu.

Pár slov padlo také k Miroslavu Peltovi, dnes již bývalému předsedovi Fotbalové asociace ČR. Ten působí také v olympijském výboru, ale podle Kejvala je to neudržitelné, protože v korupční kauze státní zástupci šetří jak celou asociaci, tak samotného Peltu a za této situace by prý Pelta neměl být sportovním funkcionářem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…