Rýsuje se to? Cesta Mattea Salviniho nepotěší příznivce EU

07.01.2019 10:24

Volby do europarlamentu se kvapem blíží a podle některých komentátorů i politiků se chystá politické zemětřesení. Tvrdí to například europoslanec za ODS Jan Zahradil v rozhovoru, který jsme vám již přinesli. V něm také řekl, že by byl otevřen jednání s maďarským Fideszem o změně frakce v europarlamentu. A zřejmě se chystají i další nová spojenectví. Podle italského deníku La Repubblica a polské agentury PAP se Matteo Salvini, ministr vnitra Itálie, chystá navštívit Jarosława Kaczyńského, předsedu polské strany Právo a spravedlnost. Spekuluje se, že tématem budou eurovolby.

Rýsuje se to? Cesta Mattea Salviniho nepotěší příznivce EU
Foto: Repro internet
Popisek: Herbert Kickl, Matteo Salvini a Heinz-Christian Strache na setkání v Římě

Již jsme psali o rozhovoru Jana Zahradila na maďarském serveru Azonnali, podle kterého by byl otevřen přivítání Orbánovy strany Fidesz ve frakci Evropských konzervativců a reformistů. Zahradil předpokládá, že uspořádání v europarlamentu se hodně změní. V souvislosti s tím se ho novináři zeptali na nejisté členství Orbánova Fideszu ve frakci EPP, kam patří například česká KDU-ČSL, německá CDU/CSU, polská Občanská platforma nebo Forza Italia Silvia Berlusconiho. „Pro mě je těžké pochopit, proč je Fidesz stále zakotven v EPP, když se k němu čas od času chovají tak macešsky. Pokud by si to Fidesz rozmyslel, budeme otevřeni jednání. Myslím, že by do naší frakce zapadl lépe jak psychologicky, tak ideově,“ pravil Zahradil. Jako dalšího potenciálního budoucího spojence zmínil i Salviniho Ligu.

Anketa

Volili byste v příštích prezidentských volbách Václava Klause staršího?

32%
11%
hlasovalo: 14699 lidí
V souvislosti se Salvinim a Ligou je dobré zmínit i Polsko. Podle italského deníku La Repubblica se italský ministr vnitra, proslulý svým tvrdým postojem vůči migrantům, setká s předsedou strany Právo a spravedlnost Jarosławem Kaczyńskim. Informovala o tom polská agentura PAP. K setkání má dojít 9. ledna. Podle tohoto italského deníku by oba představitelé stran chtěli uzavřít před eurovolbami alianci a setkání prý nebylo lehké připravit, zástupci Ligy údajně museli do Varšavy cestovat dvakrát. V souvislosti s tím agentura zmiňuje, že Salvini bývá kritizován za „přívětivý postoj k Moskvě“.

Návštěva má i ekonomický motiv, píše PAP, vzhledem k tomu, že v Polsku působí tři a půl tisíce italských firem. Italský deník také zmiňuje, že Kaczyński se Salvinim sdílejí právě protiimigrantské postoje. Že by k setkání mělo dojít, potrvdila i mluvčí Práva a spravedlnosti Beata Mazurková. Témata setkání se podle ní budou týkat zájmů obou partají, ale nepotvrdila, zda se bude jednat i o nadcházejících eurovolbách.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…