Rytíř pravdy Spurný? S redaktorem z Respektu je to prý trochu jinak

18.06.2016 16:49

Advokát Aleš Rozehnal se na serveru SvobodnéFórum.cz pustil do redaktora Jaroslava Spurného z Respektu. Ten podle něj nejedná jako rytíř pravdy, ale jako prodloužená ruka žalobců.

Rytíř pravdy Spurný? S redaktorem z Respektu je to prý trochu jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová

Spurný totiž včera v pořadu České televize Události, komentáře uvedl v souvislosti s osvobozujícím rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 1, že soud v případu Jany Nečasové a spol. rozhodoval nezákonně. Řekl mimo jiné to, že obžalovaní se dle jeho názoru dopustili zneužití tajné služby. 

„Nutno konstatovat, že vyjádření Jaroslava Spurného je útokem na integritu soudního systému, na princip presumpce neviny a základy fungování moderní demokratické společnosti. Je zřejmé, že soudci jsou veřejné osoby, které požívají veřejná privilegia a musí na oplátku akceptovat, že mohou být vystaveni kritice, pokud je tak činěno v dobré víře,“ uvedl Rozehnal. Podle něj je totiž nepřípustné, aby média či představitelé médií spekulovali o vině osoby, která nebyla pravomocně odsouzena. 

„Konstatování viny je záležitost výhradně soudu a jakékoli spekulace médií o vině před pravomocným soudním rozhodnutím jsou nejen protiprávní, resp. protiústavní, ale též neetické a neprofesionální. Média by se právě před pravomocným rozhodnutím o vině a trestu měla zdržet jakýchkoli komentářů či úvah, neboť by navíc mohla ovlivnit rozhodování soudu samotného,“ dodal advokát. 

Původní text ZDE.

Následně také uvedl, že je důležité, aby veřejná důvěra dodávala soudům legitimitu a účinnou autoritu. „Kritizovat soudce je samozřejmě přípustné, ale taková kritika nesmí ohrožovat veřejnou důvěru v soudnictví,“ sdělil Rozehnal.

Závěrem řekl, že se domnívá, že respektovaný novinář společensky oceňovaného média by si měl uvědomovat svoji odpovědnost a ústavní hodnotu médií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…