S Babišem je to horší, než jste si mysleli. Získali jsme jméno jeho možného nástupce a intriky, které se právě staly

13.11.2018 14:00

Politický života premiéra Andreje Babiše visí doslova na vlásku. O tom rozhodlo především prohlášení ODS, České pirátské strany, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN k aktuální politické situaci. Těchto dvaadevadesát poslanců totiž premiéra vyzvalo k rezignaci.

S Babišem je to horší, než jste si mysleli. Získali jsme jméno jeho možného nástupce a intriky, které se právě staly
Foto: Úřad vlády
Popisek: Premiér Andrej Babiš v rámci oslav stého výročí konce první světové války navštívil v Paříži galerii Centre Pompidou

Anketa

Měl by Andrej Babiš po slovech svého syna odstoupit z postu předsedy vlády?

12%
88%
hlasovalo: 36212 lidí
Výše zmínění zástupci politických subjektů v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, shodně uvedli, že považují podezření premiéra Andreje Babiše z možného maření policejního vyšetřování kauzy Čapí hnízdo za neakceptovatelné. Současně s tím vyzývají Andreje Babiše, aby opustil funkci premiéra do té doby, než dojde k vyšetření kauzy Čapího hnízda. Pouze tak prý lze zajistit nestranné vyšetřování.

Naše redakce měla možnost hovořit s několika poslanci ANO, mimochodem vlivnými politiky Babišova hnutí, kteří byli z těchto slov velmi překvapení. „Nečekali jsme nikdo, že se na stranu ostatních stran přidá také SPD. Pro nás je to celkem rána, která premiérovi nepomůže,“ uvedli.

Pro pochopení vztahu SPD a hnutí ANO je důležité připomenout některé kuloární informace, které tvrdí, že prostřednictvím Jaroslava Faltýnka hnutí SPD často podporovalo vládní návrhy. Ve Sněmovně se o SPD často hovoří jako o dalším, byť neformálním koaličním partnerovi.

„Ano, tak to je, navíc je problém, že Babiš není k dispozici,“ konstatoval poslanec ANO, který si nepřál být jmenován. Dle jeho názoru je situace velmi vážná a může vést k rezignaci premiéra. Kdo za něj? „Rozhodně neříkám, že to tak bude, ani že bych si to přál, ale vzhledem k principům by se případným nástupcem Andreje Babiše měl stát Richard Brabec,“ upozornil náš zdroj.

Výše zmíněné politické subjekty ve společném prohlášení zároveň konstatovaly, že vyzývají všechny poslance vládních stran, „kterým záleží na principech právního státu, aby nadále nepodporovali člověka obviněného z dotačního podvodu a podezřelého z maření vyšetřování na pozici předsedy vlády“.

Oficiální stanovisko premiéra k těmto postojům nebylo v době vydání materiálu redakci ParlamentníchListů.cz známé.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…