S Babišem sem vstoupilo totalitní zlo, varuje Miroslav Kalousek

20.06.2016 17:16

Časopisu Reflex poskytl obsáhlý rozhovor předseda TOP 09, poslanec Miroslav Kalousek. Na svém webu jej zveřejnila také TOP 09.

S Babišem sem vstoupilo totalitní zlo, varuje Miroslav Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

Kalousek mimo jiné vysvětlil, proč se tak často vymezuje proti Andreji Babišovi a vlastně vůči celému hnutí ANO: „Jsem přesvědčen, že s Andrejem Babišem vstoupilo do veřejného prostoru totalitní zlo, se kterým je třeba bojovat a upozorňovat na to, jaké nebezpečí znamená pro svobodnou společnost,“ uvedl s tím, že toto „totalitní zlo“ si koupilo rozhodující média a řadu dalších ovládá prostřednictvím inzerce. „Úlohu veřejné kontroly tedy musí místo médií přijmout opozice. Ta však má dva handicapy: je logicky méně věrohodná než takzvaná nezávislá média a kromě toho má problém do takto ovládaných médií své názory dostat. Přes tyto dva handicapy se nemůžu zpronevěřit své práci a poslání a neříkat, jak moc je tento člověk a jeho hnutí nebezpečné pro českou demokracii,“ prohlásil Kalousek.

Celý text je ZDE

Prozradil také, jací jsou podle něj vlastně voliči Andreje Babiše. Ti se prý do značné míry rekrutují z lidí, kteří si nepřejí nést odpovědnost za svůj vlastní život, nepřemýšlejí o svém okolí a vítají toho, kdo přichází a říká: O nic se nestarejte, já vám zařídím, že se budete mít líp.

Nikdy se před Babišem neukloním

Kalousek sebevědomě prohlásil, že nepochybuje o tom, že jeho strana vyhraje. „A kdybychom náhodou nevyhráli, umím si představit, že dožiju svůj život bez politiky. Ale nikdy se před panem Babišem neukloním a neřeknu mu: Chtěl bych s vámi vládnout,“ uvedl.

Na krajské úrovni si ale dokáže představit koalici s Babišovým hnutím. „Tam, kde bychom mohli ohrozit funkční správu kraje, se bránit za každou cenu koalici s ANO nebudeme. Zatím si ale neumím představit, že bychom byli v takové koalici, kde hejtmanem by měl být kandidát ANO,“ podotkl.

Kritizoval také to, že Babiš z ministerstva financí „vyházel téměř všechny, kdo něco uměli“, a povolal za ně „poslušné sluhy“.

ODS strašně riskuje budoucnost

Kritizoval ODS za její postoj k EU: „Buď si naplno uvědomíme nedostatky Evropské unie, které odhalila finanční i uprchlická krize a budeme je chtít opravit. To je varianta TOP 09. A varianta ODS říká, že s Unií je to tak špatné, že se od ní musíme odpoutat. Ale v takovém případě si občanští demokraté nechtějí uvědomit, že strašně riskují budoucnost. Protože bez Evropské unie skončíme v náručí Putina. My jsme středoevropská strategicky významná země a nemůžeme si myslet, že budeme dále fungovat v jakémsi mocenském vakuu. Jsem si jist, že v našem případě méně Evropské unie znamená více Putina. Můj vztah k Evropské unii lze přirovnat k láskyplnému vztahu manžela k ženě po třiceti letech manželství. Dvakrát týdně by ji zabil, ale bez ní by to bylo mnohem horší,“ prohlásil Kalousek.

Ohledně příštích prezidentských voleb uvedl, že podpoří jakéhokoli kandidáta, jenž by měl proti Zemanovi šanci. „Chtěl bych, aby byl prozápadně orientovaný, aby neuváděl naše spojence ve zmatek, aby ctil ústavu a demokracii a byl pojistkou demokracie ve vládních krizích. A tou současný pan prezident není,“ uvedl Kalousek a ilustroval to na příkladu, kdy Zemanovi v roce 2013 Miroslava Němcová předložila 101 podpisů pro vládu Miroslavy Němcové. „Pan prezident se hluboce zamyslel a jmenoval vládu svých nekompetentních kamarádů, kteří neměli šanci důvěru získat. Přesto to udělal,“ podotkl Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…