S Klausem jsme se hádali už od roku 1991, vzpomínal Tomáš Ježek

05.04.2013 13:11

Na webu Ihned.cz probíhal v pátek dopoledne on-line rozhovor s Tomášem Ježkem, někdejším ministrem pro privatizaci a dnes jedním z hlavních kritiků tehdejších událostí a přístupu Václava Klause. I dotazy proto směřovaly na toto období proměn české ekonomiky. Ježek pro detailnější vysvětlení několikrát odkázal na svou knihu „Zrození ze zkumavky“.

S Klausem jsme se hádali už od roku 1991, vzpomínal Tomáš Ježek
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ekonom Tomáš Ježek v pořadu ČT Hyde park

„Měl jsem velmi dramatické spory s Václavem Klausem už v roce 1991,“ vzpomínal Ježek v on-line rozhovoru. Tehdy se prý jednalo o datum zahájení kupónové privatizace. Klaus tehdy prohrál hlasování ve vládě a před volbami v roce 1992 pak prý na mítincích Ježka označoval za zrádce.

Přesto má Ježek pocit, že sama kupónová privatizace nebyla až takovým problémem. „Vlastní kupónová privatizace proběhla téměř bezchybně. Ty neblahé události nastaly po jejím skončení, když začal fungovat trh s akciemi bez dozoru,“ popisoval. Komise pro cenné papíry podle něj vznikla se zpožděním pěti let, a během nich se odehrálo vše, co je dnes kritizováno.

Další ze čtenářů se Ježka ptal, zda je pravda, že myšlenka kupónové privatizace se projednávala již od roku 1987 na ÚV KSČ za účasti expertů z Prognostického ústavu. „Můžete nám už po letech říct, kdo z vědců Prognostického ústavu docházel na konzultace ke komoušům projednávat naprostý nesmysl s názvem 'kuponová privatizace', který podlomil český průmysl,“ ptal se čtenář. Ježek jej ujistil, že tato spekulace je absolutní nesmysl. „Myšlenka kupónové privatizace se zrodila v únoru 1990,“ tvrdí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…