S Krymem je to prý úplně jinak. Lži Kremlu a genocida. Promluvil vlivný politik

20.02.2019 15:11

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin sepsal pro server Aktuálně.cz článek, v němž nabízí ukrajinský pohled na dějiny poloostrova Krym. Pokusil se tak vyvrátit několik ruských lží o Krymu, které často zaznívají nejen z Kremlu, ale bohužel také od celé řady lidí na Západě.

S Krymem je to prý úplně jinak. Lži Kremlu a genocida. Promluvil vlivný politik
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Když Ruská federace obsadila poloostrov Krym, porušila mezinárodní právo. Západní svět se na tom shodl. A přesto i na Západě, ale nejen tam, existuje spousta lidí, kteří mají pro protizákonné jednání kremelského pána Vladimira Putina pochopení, neboť věří mýtu o tom, že Krym byl vždy ruský. Podle ministra zahraničí Ukrajiny to v žádném případě není pravda.

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí

„Je těžké najít absurdnější a méně podložený mýtus, který tak hluboko zapustil kořeny a pronikl do myslí tolika lidí v celém světě. Příčina je zřejmá: ruská propaganda začala tuto dezinformaci šířit ihned po rozpadu Sovětského svazu, kdy žádná válka nebyla na obzoru. Když válka vypukla, byla půda pro to, aby se dezinformace ujala na mezinárodním poli, dostatečně nakypřena. Na následujících řádcích bych rád shrnul snadno ověřitelná historická fakta, která mýtus ‚ruského Krymu‘ vyvracejí,“ zdůraznil Klimkin.

Faktem je, že na Krymu žili po stovky let krymští Tataři, kteří zde vybudovali svůj Krymský chanát. Rusko toto území ovládlo až v roce 1783. V tomto období Rusko ovládlo také část Polska a pobaltské státy. Vedle toho Rusové také po desítky let ovládali Finsko. Dnes jsou všechny tyto země samostatnými státy, jsou členskými zeměmi EU nebo NATO a nikdo by neprojevoval pochopení, kdyby Rusové vznesli proti Finům, Litevcům či Polákům nějaké územní nároky, U Ukrajiny je to však jiné. Klimkin nechápe proč.

Mýtus, že Krym vždy patřil Rusku navíc prý nebyl jedinou kremelskou lží. „Jeden z ruských mýtů o Krymu, který v roce 2014 uvedl do života sám ruský prezident, lze vyprávět i jako anekdotu: hlava ruského státu tehdy prohlásila, že ‚pro Rusko má Krym posvátný význam, protože právě tady leží duchovní zdroj formování ruského národa a státu‘ – právě na Krymu byl pokřtěn kníže Vladimír, který následně zavedl křesťanství na celé Rusi. Kníže Vladimír byl skutečně roku 988 na Krymu pokřtěn (aspoň takto o tom hovoří letopisy) a ještě téhož roku zavedl křesťanství ve své zemi. Byl ovšem kyjevským, nikoli moskevským knížetem, a křesťanství zavedl na Kyjevské Rusi, a ne v Rusku. Co se týká Moskvy, Ruska i samotného ruského etnika – ty v té době prostě neexistovaly,“ pokračoval ukrajinský ministr zahraničí.

Anketa

Michael Kocáb naznačil, že Rusové mají na Zemana kompromitující archiválie. Myslíte, že má pravdu?

8%
92%
hlasovalo: 14223 lidí

Stalin za druhé světové války obvinil Tatary z kolaborace s nacisty a obrovské množství Tatarů nechal z ukrajinského poloostrova odvézt. Některým se podařilo utéct z gulagů, ale bohužel se nedá říct, že si Tataři či jejich potomci příliš pomohli. V toce 2014 měli Rusy znovu přede dveřmi svých domovů.

„Dnešní zločin proti krymskotatarskému národu je přímým pokračováním zločinu z roku 1944, který světové dějiny znají pod pojmem „deportace“ – právě tento termín dnes používají vědci, politici a novináři. A i takto děsivý termín je ve skutečnosti pouhým politickým eufemismem, který dává nepřesný a v mnohém změkčený obraz skutečnosti. Fakta mluví jasně: jen během prvních čtyř let ve vyhnanství zemřelo kvůli extrémně nepříznivým životním podmínkám 46,2 procent krymských Tatarů. Tady už nejde jen o deportaci, ale o genocidu. Vinou záměny pojmů tak genocida krymskotatarského národa, stejně jako dříve hladomor v Ukrajině, nenašla místo v historické paměti lidstva, což je – dlužno přiznat – ještě jedno vítězství sovětsko-ruské propagandy,“ zdůraznil Klimkin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…