S Okamurou ne, je proti EU, říká ANO. „Vycukat,“ zní v odpovědi. Promlouvá i rozpadlá ČSSD a Bělobrádek se naštval...

07.12.2017 7:40

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se stal premiérem. Jak získá podporu pro svou vládu? Může se opřít o komunisty a o SPD Tomia Okamury. To se však nelíbí lidem z Babišova okolí. Opřít se o Okamuru by nebylo pro Babišovu vládu dobrou vizitkou v zahraničí. Šéf hnutí ANO má ovšem víc možností. Jedna varianta rozhněvala předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

S Okamurou ne, je proti EU, říká ANO. „Vycukat,“ zní v odpovědi. Promlouvá i rozpadlá ČSSD a Bělobrádek se naštval...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše premiérem České republiky

Pokud by se menšinová vláda šéfa hnutí ANO Andreje Babiše opřela o komunisty a o SPD Tomia Okamury, disponovala by ve Sněmovně pohodlnou většinou 115 křesel.

Anketa

Hrozí nám pokuta od EU za to, že nepřijímáme uprchlíky podle kvót. A poplatky za každý den, kdy tak nečiníme. Co má nová vláda udělat, pokud nás EU odsoudí?

hlasovalo: 11199 lidí

„Ale SPD opakuje, že nás podpoří jen za cenu účasti ve vládě. A to my nechceme, jedním z cílů vlády bude vydobýt si silnou pozici v EU a to by s SPD, která z ní pořád chce vystupovat, šlo těžko. Byl by to špatný signál pro naše spojence,“ prozrazuje zdroj MF DNES z Babišova okolí.

Jak uvádí list, co říká ANO, je možná stejně jedno, protože jak SPD, tak ostatní strany dle kuloárů podléhají náladě, že Babiše je lepší nechat „vycukat“ a počkat si na jeho druhý pokus.

Další možností jsou třeba předčasné volby, ale k nim pravděpodobně nedojde. V situaci, kdy se několik stran pohybuje na hranici pěti procent voličské přízně, tedy na hranici vstupu do Sněmovny, si jejich členové konání předčasných voleb několikrát rozmyslí.

Včerejší Lidové noviny přinesly informaci o tom, že prezident Miloš Zeman preferuje zrod menšinové vlády ANO a ČSSD, která by disponovala silou 93 křesel. Tuto vládu by mohli tiše podporovat komunisté a vláda by rázem mohla počítat se silou 108 křesel. Někteří členové ČSSD by se pravděpodobně účasti v koalici nebránili.

„Lidi tu naši politiku Antibabiš nevzali. Preference nám klesají, nemáme jasného lídra, možná by bylo lepší přihlásit se k odpovědnosti a jít do koalice, než být v opozici a babrat se v tom,“ zapřemýšlel jeden z výrazných představitelů ČSSD.

Faktem je, že ČSSD je v otázce vstupu do vlády rozdělena. V této souvislosti je třeba dodat, že Andrej Babiš potřebuje pro svou vládu podporu 101 poslanců. Sedm zákonodárců ČSSD by tedy teoreticky mohl obětovat a opřít se jen o osm členů poslaneckého klubu ČSSD.

Ve hře je také obnova staré koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Lidovci však před volbami opakovaně prohlašovali, že nevstoupí do vlády s trestně stíhanou osobou. A pokud Sněmovna vydá Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, vznikne problém. Jak z toho ven? „Platí presumpce neviny, a pokud by Sněmovna Babiše nevydala, pak nemá smysl premiéra, který suverénně ovládl volby, dál blokovat,“ napadlo  jednoho z lidoveckých politiků.

Novinářka Lenka Zlámalová ve středečních Událostech, komentářích České televize spekulovala, že by se stará koalice mohla obnovit. Bělobrádek jí na sociální síti doporučil, aby si dala mokrý hadr na hlavu. „Paní Zlámalová by si měla dát studený hadr na hlavu a neplácat nesmysly v UK. Odešli jsme do opozice, jsme ochotni jednat, naše podmínka platí. Karikatura novinařiny...“ udeřil Bělobrádek, kterého viditelně irituje podezření některých médií, že se KDU-ČSL míní před Babišem bezpodmínečně ohnout.

„To fakt někteří neumějí číst a poslouchají kolenem? Budeme součástí, nebo podpoříme jen vládu bez obviněných jejich členů. To je materiál... ANO prostě o jiném modelu než toleranci/podporu SPD a KSČM. Vyhovuje jim to, chtějí to. Ať se nevymlouvaji a neblábolí. A řeknou to rovnou,“ doslova též uvedl viditelně rozčilený šéf lidovců.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ve Sněmovně se podle jeho názoru utvořila hlasovací mašinérie ANO, SPD Tomia Okamury a komunistů, tento blok utvořili dobrovolně, chtěli ho, tak ať pracují s ním, doporučil Babišovi Bělobrádek na dálku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…