S Ovčáčkem máme vlastní veřejnoprávní televizi, oznámil Zeman a znovu se pustil do Bakaly

20.05.2016 16:20

Již potřetí navštívil prezident Miloš Zeman Olomoucký kraj. Dnes svoji návštěvu završil společným brífinkem s hejtmanem Olomouckého kraje Jiřím Rozbořilem (ČSSD). Svou návštěvu hlava státu zakončila v Čechách pod Kosířem.

S Ovčáčkem máme vlastní veřejnoprávní televizi, oznámil Zeman a znovu se pustil do Bakaly
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Zeman úvodem své řeči poděkoval za organizaci celé návštěvy. „Všude jsme dojeli včas, a to je dobře, neboť kdo jezdí pozdě, je nedůvěryhodný,“ podotkl Zeman.

Vzpomněl především návštěvu střední školy v Hranicích. „Víte, proč pro mě byla zajímavá? Protože nám ředitel říkal, že poptávka po jejich oborech je dvakrát až třikrát vyšší, než mohou uspokojit,“ podotkl Zeman s tím, že samozřejmě záleží na úspěšnosti ředitele. Dodal také, že podporuje systém stipendií.

Následně Zeman zdůraznil, že jej mrzí zranění vojáka ve vojenském prostoru v Libavé, kterou včera také navštívil. „Poslal jsem za ním náčelníka své vojenské kanceláře,“ řekl.

Tématem setkání s poslanci a senátory byla podle Zemana i migrace. „Ustoupilo do pozadí téma inkluze, oproti mé návštěvě Středočeského kraje,“ podotkl. Zeman poděkoval také všem občanům, kteří přišli na setkání na veřejných prostranstvích. „Dovolte mi poznámku k objektivním médiím. V Hranicích byly dva tisíce občanů a čtyři červené karty. V některých médiích se dozvíte, že se střetli moji příznivci a odpůrci a neinformovaný čtenář pak může mít dojem, že se tam moji příznivci i odpůrci sešli jedna ku jedné,“ řekl Zeman s tím, že v průběhu cest vytvořili s mluvčím Jiřím Ovčáčkem veřejnoprávní českou televizi, která nic nekomentuje, ale prostřednictvím Twitteru a Facebooku poskytuje necenzurovaný záznam ze všech setkání s občany. 

„Doufám, že se sem za rok vrátím. A se mnou přijde zákon,“ parafrázoval Zeman jeden z českých filmů. 

Následoval prostor pro diskusi. První dotaz směřoval k rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). „Protože nejsem všeználek a snažím se informovat, sešel jsem se poměrně nedávno s vedením Svazu měst a obcí, protože jak víte, tak v Senátu existuje lobby, která se obává rozšíření kompetencí NKÚ, protože by NKÚ pak mohla kontrolovat i hospodaření obcí. Domnívám se, že obecně vzato je třeba podporovat rozšíření pravomocí NKÚ,“ myslí si Zeman a zmínil některé nesmyslné investice. „Nesouhlasím s návrhem poslance Marka Bendy (ODS), aby z pravomocí NKÚ byla vyňata Česká televize, neboť ta právě potřebuje kontrolu,“ dodal.

Zeman se také vyjádřil k návrhu Jihočeského kraje ohledně zdanění církevních restitucí. Podle jeho názoru se k němu bude vyjadřovat vláda i Poslanecká sněmovna, rozpadu vládní koalice se však neobává. „Jsem přesvědčen o tom, že neexistuje zákon, který by rozbil současnou vládní koalici, neboť volby se blíží a ten, kdo vystoupí, bude ztrácet,“ řekl Zeman.

„Nesouhlasím s tím, aby se právnická osoba mohla z trestní odpovědnosti vyvinit tím, že má takzvaný etický kodex. Tento názor se velmi často objevuje,“ řekl Zeman k navrhovanému zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob. Dotaz směřoval i k obavám z cenzury novinářů. „Obávat se cenzury může jen ten, kdo produkuje nepravdivé informace,“ dodal. 

Podle informací Zemana došlo již k podání trestního oznámení na podnikatele Zdeňka Bakalu. Jedním z autorů je například předseda společnosti nájemníků bytů OKD či majitel společnosti Arca Capital Pavol Krúpa. „Kdyby už trestní oznámení neexistovala, tak se toho určitě Kancelář prezidenta republiky ujme,“ řekl Zeman.

A došlo i na Lukoil a na osobu poradce Martina Nejedlého. „Martin Nejedlý nebyl souzen, byla souzena společnost Lukoil. Soud konstatoval, že se škoda nestala, ale že když byla smluvní pokuta uzavřena, je třeba ji zaplatit. A já doufám, že bude zaplacena okamžitě, co bude doručen rozsudek, a to budu vědět příští týden,“ dodal Zeman.

„Nemohu, ač bych desetkrát chtěl, vetovat novelu protikuřáckého zákona proto, že jsem sám kuřák a ocitl bych se tady v konfliktu zájmů. S těžkým srdcem ji podepíšu, bude-li v parlamentu přijata,“ vyjádřil se Zeman k protikuřáckému zákonu. 

Závěrečný dotaz směřoval ke kvótám v rámci uprchlické krize a k bezvízovému styku s Tureckem. „Uvítal bych zpřísnění stanoviska české vlády v tom smyslu, že bychom se připojili k žalobě, kterou už na Evropskou komisi podaly v této věci Slovensko a Maďarsko. A pokud jde o bezvízový styk s Tureckem, jak víte, EU jej podmínila splněním několika podmínek, z nichž jednou je zrušení antiteroristických zákonů v Turecku. Erdogan, turecký prezident, to několikrát odmítl. Takže buď uhne EU, nebo Erdogan. Neuhne-li ani jeden, bezvízový styk nebude. Slzy z mých očí však určitě poté nevytrysknou,“ uzavřel Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…