S Rusem, zadrženým kvůli útoku na dům Stropnického, je to prý úplně jinak. Petr Uhl natvrdo píše o vykonstruovaném procesu a vyzývá k občanskému odporu

31.07.2015 8:21

Levicově orientovaný novinář Petr Uhl se zastal ruského anarchisty Igora Ševcova, jenž byl jako podezřelý ze žhářského útoku na dům ministra obrany Martina Stropnického vzat do vazby. Podle Uhla může být Ševcov obětí vykonstruovaného případu. „Nastává asi znovu čas rozhodného nenásilného občanského odporu,“ burcuje novinář.

S Rusem, zadrženým kvůli útoku na dům Stropnického, je to prý úplně jinak. Petr Uhl natvrdo píše o vykonstruovaném procesu a vyzývá k občanskému odporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Uhl připomíná, že Ševcov byl zadržen na anarchistické demonstraci v Brně a soudce ho vzal do vazby jako obviněného ze zločinu obecného ohrožení (sazba je od tří do osmi let odnětí svobody), jehož se měl dopustit 7. června pokusem o zapálení domu českého ministra obrany Martina Stropnického. Ševcov měl dle orgánů činných v trestním řízení vhodit nejméně jednu pivní láhev s hořlavou látkou do prostoru zahrady šéfa obrany.

Podle Uhla jsou vše jen spekulace. „Tou absurditou – Ševcov mohl vhodit – připomíná usnesení hlášení četnického strážmistra Flanderky z Putimě, proč by dobrý voják Švejk jako ruský špion určitě fotografoval nádraží, kdyby měl fotoaparát. Strážmistrova čeština je ale lepší, za Flanderku totiž hlášení napsal anarchokomunista Jaroslav Hašek,“ píše Uhl v komentáři, který mu otiskly Lidové noviny.

Do zahrady ministra obrany dle něj mohl vhodit láhev kdokoliv, pokud nelze prokázat, že tam v noci být nemohl. Igor Ševcov prý navíc požaduje, aby policie zajistila kamerový záznam od vchodu koleje v Suchdole, kde onu noc spal a kde jsou mříže na oknech. To to ale prý dělá liknavě. „To tak, aby policie zajišťovala důkazy svědčící o něčí nevinně!“ zuří Uhl.

Čas pro občanský odpor

Novinář naznačuje, že ze Ševcovovým zatčením může stát to, že se hlásí k anarchismu a že ho policie spojuje se žhářskými útoky takzvané Sítě revolučních buněk. Policie ho prý rovněž podezírá z toho, že sem z Ruska přišel studovat, aby založil českou odnož ruské „anarchobolševické skupiny“ s názvem Autonomní akce, jejíž členové mají usilovat o zničení státu a státního aparátu.

Dle Uhla je stíhání Igora Ševcova zřejmě vykonstruovaným procesem. Ruský anarchista je dle něj jedním z prvních vězňů svědomí v České republice. „Nastává asi znovu čas rozhodného nenásilného občanského odporu,“ burcuje novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …