S demokracií není spokojena takřka polovina občanů, ukázal průzkum

05.03.2014 16:45

Lidí spokojených s fungování demokracie v Česku přibylo. Od loňského roku jejich počet stoupl o 15 procentních bodů na 48 procent. Zhruba stejný počet lidí, a to 49 procent, ale bylo s demokracií v Česku nespokojeno. Loni to bylo 63 procent. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které dnes poskytlo jeho výsledky ČTK.

S demokracií není spokojena takřka polovina občanů, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Počet lidí, kteří věří, že demokracie je lepší než jakýkoliv jiný způsob vlády, se nezměnil. S tímto názorem souhlasí stejně jako loni 45 procent veřejnosti. O osm procentních bodů na 30 procent se ale zvýšil počet těch, kteří za určitých okolností připouští jako lepší způsob vládnutí autoritativní způsob. O pět bodů ubylo lidí, kterým je jedno, jaký je Česku režim.

Průzkum se rovněž snažil zjistit, do jaké míry je podle Čechů pravděpodobné, že v příštích pěti letech budou v ČR zrušeny politické strany a rozpuštěn Parlament. Za velmi pravděpodobné to pokládají jen tři procenta dotázaných a podle 12 procent je to možné. Největší počet lidí, 76 procent, uvedlo, že to není příliš nebo vůbec pravděpodobné. Proti předchozím průzkumům v roce 2008 a 2009 přesto takto smýšlejících lidí ubylo o devět, resp. pět procentních bodů.

S rozpuštěním Parlamentu a zrušením politických stran by souhlasila třetina obyvatel, polovina by se postavila proti. V porovnání s předchozími průzkumy se tak tyto výsledky výrazně nezměnily.

CVVM provedlo průzkum v první polovině února mezi tisícovkou lidí starších 18 let.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…