S dvackou v kapse ke Flekům, lančmít se dal opéct na pánvičce, zavzpomínali si komunisté na internetu. A začalo pořádné peklo

15.01.2017 21:40

Komunistická strana Čech a Moravy si na svém facebookovém profilu zavzpomínala na to, jaké to bylo v roce 1963. „Kdy jsme mohli jít do vyhlášené restaurace U Fleků s 20 korunami v kapse,“ poznamenává strana a zveřejňuje jídelní lístek. Pod příspěvkem se následně objevila bouřlivá diskuse.

S dvackou v kapse ke Flekům, lančmít se dal opéct na pánvičce, zavzpomínali si komunisté na internetu. A začalo pořádné peklo
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

„Zavzpomínejte s námi na ta léta, kdy luncheon meat šel opéci na pánvi, aniž by se rozpustil na beztvarou kaši. Na dobu, kdy polotučné mléko (sice v sáčku) chutnalo jako dnes plnotučné. Kdy jsme nemuseli kontrolovat éčka na obalech potravin, nebo se bát, že oslepneme těsně po přípitku,“ uvádějí komunisté. 

Přinášejí pak jídelní lístek restaurace, z něhož je patrné, že česnekové topinky na sádle vyšly na sedmdesát haléřů, slané preclíky na 1,85 Kčs, špekáčky s cibulí a octem na 3,10 Kčs a gulášová polévka na 1,70 Kčs. Pokud jste si chtěli dát specialitu podniku – flekovský guláš s knedlíkem, museli jste si připravit 5,90 Kčs, vídeňský řízek s bramborovým salátem vyšel na 9,50 Kčs.

„Tohle můžou brát vážně jen vaši skalní voliči. V porovnání, kdy v této zemi vládli vaši souvěrci, byla kvalita potravin a jejich výběr neskonale horší než dnes. Ceny byly navíc oproti tehdejším platům vyšší, na což existuje množství studií. Až do začátku 50. let navíc částečně fungoval systém potravinových lístků. Přestaňte lhát a překrucovat realitu, bolševici!“ napomenul v diskusi KSČM Jaroslav Baier. 

Marek Pěntoň se do KSČM rovněž obul. „Nedostatek ženských hygienických potřeb, ovoce, masa, dlouhé fronty, tisíce lidí zavřených či jinak stíhaných. Zničené životy mnoha lidí... Páni, člověk by tak rád vzpomínal,“ poznamenal s dodatkem: „Že vám není hanba!“

„Styďte se s lančmítem, mlíkem i pochybnou nostalgií. Snad nezapomeneme, co jste zač,“ poznamenal Michal Křížka a přidal k příspěvku fotografii komunisty popravené političky Milady Horákové. 

Marek Ječmen pak poznamenal: „Jestli má pro vás chuť mléka větší váhu než lidské životy a morálka, tak jste odpad. Což víme již dlouho, ne?“

„Vzhledem k tomu, že jsem měl tehdy 1 400 Kč výplatu měsíčně, nájem 300 Kčs, jízda tramvají 0,60 haléřů, telefon budka 0,25 haléřů,crohlík 0,30 haléřů, partizánky za 1,60 Kčs, mohl bych si tehdy dát U Fleků docela dobrý gábl. To bylo za dob toho zlého bolševika, dnes, kdy žijeme ve skvělém a prosperujícím kapitalismu, bych si U Fleků mohl dát tak vodu (ze splachovače na WC), ne?“ napsal pro změnu Vladimír Moravec.

Celý příspěvek: 

Podívejte se, jaké to bylo v roce 1963, kdy jsme mohli jít do vyhlášené restaurace U Fleků s 20 korunami v kapse. Zavzpomínejte s námi na ta léta, kdy luncheon meat šel opéci na pánvi, aniž by se rozpustil na beztvarou kaši. Na dobu, kdy polotučné mléko (sice v sáčku) chutnalo jako dnes plnotučné. Kdy jsme nemuseli kontrolovat éčka na obalech potravin, nebo se bát, že oslepneme těsně po přípitku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…