S komunisty hlasovat nebudeme, pravil kategoricky Pirát Michálek. Ale jinak Babišovi slíbil „konstruktivní opozici“

21.06.2018 21:01

Jakub Michálek (Piráti), předseda poslaneckého klubu strany, byl hostem Světlany Witowské v Interview ČT24. Podpora vlády sociální demokracie s podporou komunistů je pro ně nepřijatelná. Nechtějí podporovat vládu, kde sedí komunisté. Prioritní jsou pro ně sliby, které dali svým voličům. „Zajištění vzniku té vlády je pro nás nepřijatelné,“ odůvodnil stanovisko Pirátů Michálek.

S komunisty hlasovat nebudeme, pravil kategoricky Pirát Michálek. Ale jinak Babišovi slíbil „konstruktivní opozici“
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

V první části diskuse došlo na hodnocení současných politických poměrů v zemi. Podle předsedy poslaneckého klubu diskuse s hnutím ANO není příliš příznivá. „Poměrně těžko se vyjednává s hnutím ANO,“ uvedl Michálek a odkázal na  vyjednávání o obsazování výborů, kdy hnutí ANO nedodrželo svůj slib. „Myslím, že je chyba, že komunisté se pouštějí do vedení,“ pokračoval v kontextu dosazování komunistů do sněmovních funkcí či dozorčích rad. Pro Piráty jsou pak slovy předsedy poslaneckého klubu na prvním místě sliby, které dali voličům. Zavázali se, že nebudou podporovat vládu, kde sedí komunisté. „Zajištění vzniku té vlády je pro nás nepřijatelné,“ odůvodnil stanovisko Pirátů vůči vznikající vládě důrazně Michálek.

Co se týká vládního obsazení, nehodnotí jednotlivé členy příliš pozitivně. Současně připomíná, že dlouhodobě Piráti avizovali, že budou konstruktivní opozicí. „My podporujeme všechny návrhy, které jsou v souladu s naším programem,“ uvedl a připomněl, že žádné naschvály v tomto smyslu nedělají. „Pokud nám návrhy přijdou rozumné, tak je podpoříme,“ pokračoval a dodal, že se snaží, aby to nebylo v rovině něco za něco.

Hlasování o důvěře vládě se blíží, dostane vláda podle Michálka důvěru? „I kdyby ji nedostala se sociální demokracií, tak by ji dostala od SPD,“ uvedl a připomněl, že voliči Pirátů se jednoznačně vyznačují tím, že Andrej Babiš je nepřijatelná osoba v zastupování naší republiky. „Já si myslím, že Andrej Babiš udělá cokoliv, aby zakryl svůj střet zájmů,“ řekl pak na to konto, že se Babiš nezúčastní neformální schůzky šéfů států a vlád několika členských zemí Evropské unie na téma migrace a azylové politiky.

Aktuální téma je směrnice, kterou nedávno schválil výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti. Směrnice přibližuje zavedení cenzury internetu. „My jsme zásadně proti tomu, aby se taková opatření zaváděla,“ říká Michálek. „To je absolutně nepřijatelné,“ uvedl Michálek. Směrnice mimo jiné zavádí tzv. „daň z odkazu“, která má nahradit ušlý zisk vydavatelům, jejichž články nebo jejich části jsou po internetu šířeny bez jakékoli kompenzace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…