S komunisty se vždy směřuje do pekla, udeřil v ČT Petr Fiala. A vynadal Zemanovi

23.04.2018 20:19

Petr Fiala, předseda ODS, byl hostem Zuzany Tvarůžkové v Interview ČT24. Uvedl, že považuje účast prezidenta na sjezdu KSČM za nepřijatelný a špatný signál pro českou společnost. „Já vidím velkou politickou chybu, že pan prezident jel na sjezd KSČM,“ uvedl v Interview ČT24.

S komunisty se vždy směřuje do pekla, udeřil v ČT Petr Fiala. A vynadal Zemanovi
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Hned v úvodu došlo na debatu o současné vládní situaci. „Není to žádná dobrá zpráva pro Českou republiku, že se bude vláda opírat o hlasy komunistů,“ komentuje Fiala možný scénář případné podpory komunistické strany vlády. „Odmítám myšlenku, že toto je nějaká lepší varianta,“ uvádí zase na adresu SPD.

Moderátorku zajímalo, zda ODS v kontextu současného vývoje ani na chvíli nenapadlo vstoupit do jednání s Andrejem Babišem. Předseda ODS připomněl, že od začátku argumentovali především programovým nesouladem, který ODS s hnutím ANO má. Za důležité ovšem považuje, že tady byly jiné politické strany, které měly k ANO programově blíže. Tyto strany měly určité podmínky, které hnutí ANO ovšem nesplnilo. „To vše by se dalo odblokovat, kdyby hnutí ANO chtělo,“ zdůraznil Fiala. Podle něj je to právě hnutí, které celou situaci zablokovalo. „Všechny klíče má v ruce hnutí ANO,“ znovu varoval s tím, že hnutí ANO má odpovědnost za to, že je Česká republika aktuálně v politické krizi. Současně připomíná, že výsledky voleb automaticky nedávají vítězi voleb právo být premiérem za všech okolností. 

A jaký postoj tedy zaujme ODS k současné politické situaci? Podle Fialy ODS hodlá ukazovat lidem, že představují programovou alternativu. „Nabídneme lidem v České republice jinou alternativu,“ apeluje a dodává, že se snaží lidem demonstrovat, že propaganda a tlak ze strany ANO nejsou založeny na reálných základech. Hnutí ANO podle něho mělo jiné možnosti, které odmítlo.

Jedno z dalších témat, na které musela bezesporu přijít řeč, byla osobní účast pana prezidenta Miloše Zemana na sjezdu KSČM. Petr Fiala považuje gesto prezidenta za nepřijatelné a špatné pro českou společnost. „Já vidím velkou politickou chybu, že pan prezident jel na sjezd KSČM,“ řekl a dodal, že poselství je negativní a špatné. Moderní Česká republika podle něj nemá nic společného s komunisty.

„S komunisty se vždy směřuje do pekla,“ uvedl na záměr prezidenta vést zemi směrem doleva. Pan prezident se snaží podle něj legitimizovat to, co se nedá akceptovat. Tím myslí jak účast hlavy státu na sjezdu, tak jejich případnou podporu na vládě. Fiala přítomnost KSČM ani v Parlamentu nevnímá příliš pozitivně. To, že je KSČM pořád v Parlamentu, je podle něj česká anomálie. „Je to špatné pro demokracii,“ uvedl.

Za silně negativní považuje i to, že by vládu měly podporovat strany, které chtějí vystoupit z NATO nebo prosazují referendum o vystoupení z EU. Dlouhodobě to bude mít vliv i na postavení ČR v zahraničí, myslí si Fiala. V tomto kontextu připomněl silný prozápadní směr ODS. „To je jediná cesta, která zajistí bezpečnost České republiky,“ uvedl a dodal, že v rámci chování premiéra v demisi by uvítal, aby v zahraniční politice neměnil své postoje tak rychle, jak to činí ve vnitřní politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…