S „krachem“ Británie je to prý jinak. Toto příznivci EU neuslyší rádi

04.07.2016 12:17

Oproti katastrofickým vizím příznivců Evropské unie Velká Británie brexit přežila a dnes dokonce posílila také libra. Jak navíc uvádí deník Daily Mail, o vyjednání nových obchodních dohod s Velkou Británií již horečně usilují Spojené státy, Austrálie, Jižní Korea, Indie či Čína.

S „krachem“ Británie je to prý jinak. Toto příznivci EU neuslyší rádi
Foto: Archiv
Popisek: Libra

Anketa

Přestřelil Miloš Zeman, když velvyslance USA Schapira nepřímo nařkl z korupce?

4%
96%
hlasovalo: 10501 lidí

Bezprostředně po vyhlášení výsledků referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie se libra propadla vůči dolaru na nejnižší úroveň od roku 1985. Po dvou týdnech se však zdá, že se začíná libra pozvolna dostávat z nejhoršího. Po téměř osmiprocentním „sešupu“ dnes libra posílila o 0,2 %. Experti se shodují, že trhy pozitivně zareagovaly na přijatá opatření britské vlády a centrální banky, jejímž cílem je stimulovat ekonomiku země.

„Nižší daně u právnických osob a další opatření trh přivítal a v blízké budoucnosti z toho může libra profitovat. Slabší libra však také může vyvážit britskou ekonomiku,“ cituje Bloomberg Imreho Speizera z Westpac Banking Corp. Britské ministerstvo financí v čele s Georgem Osbornem se rozhodlo snížit daňovou sazbu na 15 % ve snaze udržet zahraniční investory na britském trhu. Daňové zatížení se tak přiblíží k Irsku, kde činí daň 12,5 %.

Britský deník Daily Mail také informuje o velkém očekávání mnoha zemí, které se již údajně „třesou“ na dojednávání nových obchodních smluv s Velkou Británií, která bude moci po vystoupení z Evropské unie opět uzavírat dohody nezávisle na bruselské byrokracii. Brzy by měla začít vyjednávání s Austrálií, Jižní Koreou a Indií. O slovo se již podle britského deníku hlásí také Spojené státy.

Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan již vyzval k započetí jednání, na jehož konci by měla být dohoda o volném obchodu s Velkou Británií. Podle Ryana by měl Washington projevit svoji solidaritu a ujistit Brity po brexitu o nutnosti zachovat úzké vazby mezi oběma zeměmi. „Velká Británie byla vždy klíčovým partnerem naší země a my jí musíme ve složitém období po odchodu z Evropské unie být nápomocni.“

Jak poukazuje Daily Mail, Ryanův smířlivý komentář je v ostrém kontrastu s vyjádřeními prezidenta Baracka Obamy. Ten konstatoval, že po brexitu se stane Británie pro Spojené státy z obchodního hlediska méně zajímavou. „Musíme zdůraznit, že Britové jsou našimi nepostradatelnými partnery. Obě země po dlouhá desetiletí pojí zvláštní vazby. Proto bychom rozhodně měli uzavřít obchodní dohodu s Velkou Británií co nejdříve,“ dodal Ryan.

Premiér David Cameron se již setkal se zástupci největších britských firem a mimo jiné konstatoval, že by se neměli příliš fixovat na země Evropské unie a hledat příležitosti po celém světě. Ministr pro obchod lord Mark Price by měl v nejbližších týdnech navštívit Čínu, Hongkong a Brazílii. „V úzkém kontaktu je také ministerstvo s Austrálií a Jižní Koreou. Nový Zéland již nabídl své nejlepší vyjednavače, aby nám pomohli překlenout budoucí překážky,“ píše Daily Mail.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…