S kým půjdou komunisté do koalice? Vojtěch Filip odpověděl na agrosalonu

26.08.2017 22:50

„Jsem trochu nervózní z toho, že někdo vydává svá zbožná přání za realitu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip při návštěvě agrosalonu Země živitelka na adresu premiéra Bohuslava Sobotky. Ten totiž vzbudil rozruch svým vyjádřením pro rakouský list. Filip promluvil také o podpoře kandidáta na prezidenta ze strany KSČM a povolební spolupráci.

S kým půjdou komunisté do koalice? Vojtěch Filip odpověděl na agrosalonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Na agrosalon Země živitelka zavítala v těchto dnech řada politiků. Hned na úvod mezinárodní výstavu navštívili  současný prezident Miloš Zeman a bývalý prezident Václav Klaus. V sobotu do areálu výstaviště přišel i předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil mimo jiné k tomu, co pro rakouský list řekl na adresu právě Miloše Zemana Bohuslav Sobotka. „Víte, já jsem trochu nervózní z toho, že někdo vydává svá zbožná přání za realitu a u pana premiéra Sobotka je mi to zvlášť líto, protože by měl být seznámen s objektivní situací v České republice. A je mi líto, že ji nevnímá,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Bohuslav Sobotka totiž před novináři zmínil, že podle něj Miloš Zeman prezidentské volby nevyhraje.

Vojtěch Filip řekl také, co si myslí o tom, že podle předvolebních průzkumů zatím vede prezidentský kandidát profesor Jiří Drahoš „Já si nemyslím, že tento průzkum veřejného mínění ještě něco znamená. Přece jen je ta současná situace ovlivněna spíše volbami do Poslanecké sněmovny, než volbou prezidenta republiky, která bude v lednu. To se stane ještě mnoho věcí,“ míní Vojtěch Filip.

Koho podpoří KSČM?

Jakého kandidáta na prezidenta KSČM podpoří, Vojtěch Filip zatím prozradit nechtěl. „Neprozradím, protože první jednání o této věci bude 1. 9. na výkonném výboru. Předkládám materiál, který je tedy hotov, ale samozřejmě s tím nejdříve seznámím členy výkonného výboru a pak teprve média,“ uvedl s úsměvem předseda KSČM s tím, že to, jak budou dále postupovat, rozhodne poté plénum ústředního výboru 9. září, kdy buď tento návrh výkonného výboru schválí, nebo neschválí. „A po 9. září KSČM bude mít oficiální stanovisko, jak postupovat při volbě prezidenta republiky,“ dodal Filip.

Raději s ČSSD a s SPO

Předseda KSČM se vyjádřil také ke komentářům, které nevylučují koalici komunistů s ANO a možná i s SPD. „Tak KSČM zásadně o žádných koalicích před volbami nejedná. A já už jsem se jednou vyjádřil, že pokud děláme koalice po volbách, a učinili jsme tak jak v roce 2012, tak i v roce 2016 po krajských volbách, tak že preferujeme koalice, které jsou programové. A hnutí ANO je pravicovým hnutím, KSČM je autentická levice,“ vysvětlil Vojtěch Filip a dodal: „A i když jsme v Ústí nad Labem mohli udělat pohodlnou koalici s hnutím ANO, raději jsme udělali koalici se sociální demokracií a s SPO.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…