S odcházením Vojtěcha Filipa je to prý zase jinak. Klidně mohu ve vedení pokračovat, ujišťoval u Tvarůžkové

30.10.2017 19:25

Moderátorka Zuzana Tvarůžková v pondělním Interview ČT24 přivítala šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Ten těsně po usednutí do křesla pro hosta zdůraznil, že se nechystá nijak rychle opustit post předsedy KSČM. A tím zdaleka neskončil. Mimo jiné znovu mluvil o toleranci komunistů vůči menšinové vládě ANO Andreje Babiše.

S odcházením Vojtěcha Filipa je to prý zase jinak. Klidně mohu ve vedení pokračovat, ujišťoval u Tvarůžkové
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Filip vyvrátil, že rozhodně končí v pozici šéfa strany. Hodlá si počkat na to, jakou bude mít podporu na plánováném mimořádném sjezdu komunistů, který je naplánovaný za několik měsíců. „KSČM nemůže připustit chaos ve své straně. Proto jsem také vyzval k jasné a kritické analýze toho volebního výsledku. KSČM nikdy takový propad neměla,“ uznal. Otázkou ovšem podle Filipa je, kdo za to může.

Filip zdůraznil, že získal nejvyšší počet preferenčních hlasů od voličů v rámci strany, a to podle jeho názoru ukazuje, že by teoreticky mohl ve své funkci pokračovat. Strana však podle jeho názoru musí projít proměnou. Od sjezdu se někteří členové vedení nesmířili s tím, že neobsadili funkce, které chtěli, a tak neustále navrhovali některé změny, a to na voliče nepůsobí dobře, když nejsme jednotní, pálil do svých kolegů Filip.  

Komunisté podle jeho názoru vždy zastupovali většinu populace – od zemědělců přes dělníky až po IT inženýry – a mohou je zastupovat  dál. To, že se to nepodařilo, je do jisté míry také odpovědnost místopředsedy pro mediální oblast Josefa Skály. Tomu prý Filip vycházel všemožně vstříc a strana by se po volbách měla zamyslet nad tím, jak moc byli komunisté vidět v médiích.  

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Komunisté by prý rozhodně neměli házet flintu do žita. Tam, kde jsou součástí krajských koalic, KSČM uspěla, je přesvědčen Filip. Straně by se mohlo dařit dál, pokud nebude vzpomínat na minulost a místo toho bude řešit aktuální problémy občanů. Bude řešit aktuální ceny jízdného, bydlení, potravin a tak podobně.

Tvarůžková v této souvislosti poznamenala, že pravděpodobně na popud Skály komunistická strana na sociálních sítích informovala o cenách potravin ze 60. let minulého století. „Tohle jsem já nikdy neudělal,“ ohradil se Filip.    

Ve druhé polovině rozhovoru udeřil na odcházející vládu kvůli odkupu vepřína v Letech. „Já zásadně nesouhlasím s tím, že vláda České republiky sníží výrobní sílu České republiky,“ zlobil se před kamerami Filip. Je sice pravda, že v oblasti stál tábor, v němž za druhé světové války umírali lidé, ale takových míst je po České republice víc a mnozí si jich nevšimnou. „Že si všimnou zrovna toho, kde je velká výrobní kapacita, to mně opravdu vadí. A dělají to lidé, kteří se klaní Bavorsku,“ rozčiloval se dál.  

Prozradil také, že se komunisté s hnutím ANO na ledasčem shodnou. Shodnou se např. v potírání korupce. Ale zásadně se neshodnou např. v daňové oblasti, protože komunisté volají po zásadní daňové změně ve prospěch progresivního zdanění, což Babiš odmítá. Za určitých podmínek ale budou komunisté připraveni tolerovat menšinovou vládu hnutí ANO. „Otázka je, nakolik by nám to vládní prohlášení konvenovalo, abychom to nakonec udělali,“ řekl Filip. „Určitě bych nechtěl, aby Česká republika byla státem, kde panuje chaos,“ doplnil ještě.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …