S panem Mynářem jsem se v životě nesetkal. Jen jsem běžnou cestou požádal o doporučení, vysvětloval v rádiu majitel firmy, která má dodávat do Kyrgyzstánu

19.07.2017 17:54

Hostem dnešního pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl majitel Liglassu Trading Michael Smelík. Společnost se nyní dostala do povědomí kvůli kontraktu na stavbu vodních elektráren za miliardy korun v Kyrgyzstánu. Této neznámé firmě napsal doporučení samotný kancléř Vratislav Mynář.

S panem Mynářem jsem se v životě nesetkal. Jen jsem běžnou cestou požádal o doporučení, vysvětloval v rádiu majitel firmy, která má dodávat do Kyrgyzstánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

„Je to jednoduché a prosté. Já jsem občan této republiky, platící daně, podnikající, mám velké reference. Když se podíváte na mé CV, tak víte, že jsem prošel mnoha firmami... Díky našim aktivitám a znalosti místních úřadů. Působili jsme tam, tak jsem dostal vyjádření od státního úřadu pro zahraniční investice Kyrgyzstánu, kde oni popisují moje aktivity. Já jsem se sám rozhodl požádat, jestli by ministerstvo průmyslu a obchodu mě nemohlo doporučit,“ uvedl Smelík úvodem k tomu, jak požádal kancléře Vratislava Mynáře o doporučení. Poté, co totiž dostal doporučení od ministerstva, požádal kancléře Mynáře. 

„S panem Mynářem jsem se nikdy nesetkal,“ řekl. „A on jej napsal. Ale já jsem o tom vůbec nevěděl. Mně nevolal, ani obchodní partnerům,“ sdělil. „Jakýkoliv doporučující dopis byl ale irelevantní, neboť kyrgyzská vláda se rozhodla pro veřejný tendr,“ dodal Smelík.

I přes naléhání moderátorky však nepovažoval za podstatné sdělit, kolik vodních elektráren postavil. Zmínil jen fotovoltaické elektrárny, jimiž se zabýval. A označil se mimo jiné také za zakladatele solárního byznysu.  

Svou firmu označuje za flexibilní společnost. „Vždycky působíme na daných trzích a snažíme se outsourcovat patřičné odborníky,“ řekl pak závěrem ke své společnosti. „Celková zakázka je za 530 milionu dolarů. Nebo spíše takto – investice, kterou nesu do Kyrgyzstánu,“ řekl k ceně kaskády. „Není to ale důležité, z čeho to zaplatím,“ poznamenal s tím, že půjde o transparentní zdroje, nikoliv o bankovní zdroje. „Půjde o zahraniční zdroje, ale z Ruska ani z Číny není jediná kopějka,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…