S paní Michalákovou je řada věcí jinak. Ministryně Marksová v rádiu prozrazovala věci, které ještě nezazněly

11.02.2015 18:23

Několik zajímavých informací, které staví do poněkud jiného světla kauzu dětí paní Michalákové, než jak ji prezentuje většina českých médií, zaznělo v dnešním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Jeho hostem byla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

S paní Michalákovou je řada věcí jinak. Ministryně Marksová v rádiu prozrazovala věci, které ještě nezazněly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Ministryně například uvedla, že nabídla paní Michalákové, že bude pro její děti zajištěna výuka češtiny. Příslušnou žádost měla zaslat k norskému úřadu pro sociálněprávní ochranu dětí Barnevernet. Jenže Michaláková si tuto žádost nepodala. Marksová ale připustila, že neví, jak by na takovou žádost Michalákové Barnevernet reagoval.

Proč si prarodiče nepodali žádost, si ministryně neumí vysvětlit

Ministryně rovněž připomněla, že prarodiče obou chlapců paní Michalákové mohli podat žádost k norskému soudu, aby jim umožnil styk s vnoučaty. Proč tuto žádost ani jeden prarodič nepodal, si Marksová neumí vysvětlit. Česká strana tak alespoň podala k norskému soudu žádost, aby byly zmíněné děti svěřeny do péče jejich českých příbuzných. Norský soud na takovou žádost ale nijak nereagoval.

Marksová loni v létě ve věci dětí paní Michalákové napsala dopis svému norskému protějšku. "Ptala jsem se, proč je styk s matkou tak silně omezen, když se zneužívání neprokázalo,“ přiblížila politička obsah dopisu. Dostala odpověď v tom smyslu, že norské ministerstvo nezasahuje do podobných kauz, takže se odpovědi nedočkala. V této věci by byl podle Marksové účinnější diplomatický tlak přes ministra zahraničí nebo přes premiéra.

Ředitel českého úřadu, který má na starosti ochranu dětí, pojede do Norska ještě tento měsíc

Marksová nicméně poukázala na to, že český Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí se kauze věnuje od roku 2011. Ředitel úřadu Zdeněk Kapitán navštíví Norsko ještě v únoru, přesný termín se dolaďuje.

Ačkoliv je nejvíce medializovaná kauza dětí paní Michalákové, které jí byly odebrány v Norsku, nejvíce dětí bylo českým rodičům v posledních pěti letech odebráno ve Velké Británii. Celkem bylo českým rodičům za posledních pět let, do konce roku 2014, odebráno 145 dětí v případě 62 rodin. Mezi hlavní důvody patří nadměrné užívání alkoholu a omamných látek rodiči, domácí násilí, zanedbání péče o dítě, neplnění školní docházky. I tady mají české úřady s britskou stranou problémy. Česká strana dlouhodobě usiluje o to, aby o odebírání dětí českým rodičům bylo české velvyslanectví informováno.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …