S policejní reorganizací je to prý úplně jinak, než se slibovalo. Od začátku jste lhali, soptí rozčílený Robert Šlachta

19.07.2016 22:29

Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta se rozčílil v rozhovoru pro Rozhlas.cz. „Od začátku lhali,“ podotkl Šlachta. Špičky policie totiž přiznaly, že reorganizace se dotkne i živé kauzy.

S policejní reorganizací je to prý úplně jinak, než se slibovalo. Od začátku jste lhali, soptí rozčílený Robert Šlachta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Když v těchto dnech vedení policie poprvé přiznalo, že nově vznikající Národní centrála proti organizovanému zločinu nebude moci vyšetřovat kauzu Bereta týkající se úniků ze živých spisů, rozčílilo to bývalého ředitele ÚOOZ Roberta Šlachtu. Jde totiž podle něj o jasný důkaz, že tvůrci slučování elitních útvarů lhali. Podle něj to nyní povede jen k utlumení vyšetřování.

V kauze Bereta jde o vyšetřování detektiva protikorupční policie Radka Holuba, bývalého policisty Igora Gáboríka a celníka Pavla Šímy. Ti měli vynášet informace z vyšetřování živých kauz, například Nemocnice Na Homolce. 

Původní text ZDE.

„Od začátku říkám, že to, co se děje, je normální prasárna a nesmysl. Bereta je jen střípek. Když si vezmete jejich měsíc stará prohlášení, že se to v žádném případě nedotkne žádných živých kauz... Zrovna této kauzy se to ale dotkne naprosto jasně,“ myslí si Šlachta. Kauzu totiž od ÚOOZ převezme buď Generální inspekce bezpečnostních sborů, jiný policejní útvar nebo trestní řízení povede státní zástupce. 

„Jak by to mohla prověřovat GIBS nebo jiný policejní orgán, když na tom ti lidé dělali tři roky? Představte si, jak by to vypadalo. Povede to jen k utlumení vyšetřování,“ rozlítil se Šlachta a celé to nazval zhovadilostí. 

Podle něj také Bereta nebude jediným případem s podobným osudem. „Nová centrála je naprosto nesmyslná a dotýká se živých kauz. Teď to vidíte jednoznačně,“ dodal.

Pro Šlachtu je jedinou garancí vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která podle něj udělá všechno pro to, aby k ničemu podobnému nedošlo. „Jejich proklamace, že se to nemá dotknout ničeho, byla lež. Teď vidíte, že tvůrci tohoto nesmyslného projektu lhali. Nikdo se nedívá na pohled řadových policistů. Řekněte mi, co je na tom systémového?“ dotázal se závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…