S „pravičáckým teroristou z mešity“ je to nejspíš úplně jinak, než se píše. Měl mít kontakty na Turecko a pohybovat se v oblastech islamistů

18.03.2019 16:18

Novozélandský útok na mešitu otřásl světovými médii, jak počtem obětí, tak provedením, kdy útočník útok streamoval na Facebook. Vzhledem k tomu, jakého byl útok charakteru, se dalo čekat, že se z něj stane politikum. Podle renomované novinářky Markéty Kutilové, která s kolegyní Lenkou Klicperovou již několikrát navštívila válkou zmítanou Sýrii, a podle magazínu Time – jedním z těch, kdo chce útok zneužít ve svůj prospěch, je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

S „pravičáckým teroristou z mešity“ je to nejspíš úplně jinak, než se píše. Měl mít kontakty na Turecko a pohybovat se v oblastech islamistů
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

V Turecku se totiž blíží volby a ekonomika Turecka není v dobrém stavu, míra inflace přesáhla prý až pětkrát inflační cíl 5 %. Erdogan tedy na předvolebních setkáních promítal záběry z útoku spolu s pasážemi z manifestu, které Brenton Tarrant zveřejnil. Napsal v něm mimo jiné, že Turecko musí být vytlačeno z Evropy a Konstantinopol bude opět křesťanská. Také se prohlásil za „odstraňovače kebabu“. Erdogan to podle magazínu prohlašuje za útok na sebe a na Turecko. A obořil se i na lídra největší opoziční strany CHP, za to, že hovořil o terorismu zakořeněném v islámském světě.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí

Markéta Kutilová píše, že Erdogan jezdí po Turecku a prohlašuje: „Podívejte se, všichni. Prý, že teror pochází od muslimů? Tady to vidíte... Nový Zéland za to zaplatí.“ – „Jeho předvolební kampaň tak připomíná spíš nechutné válečné štvaní,“ připomíná Kutilová. a dodává, že Erdogan, také prohlásil, že za útok nesou odpovědnost západní politici a média, kteří na Západě rozdmýchávají nenávist vůči muslimům, do role jejichž obránce se turecký prezident údajně staví. Erdoganovo zneužití incidentu v politice prý už odsoudili i další turečtí politici.

„Je třeba se ptát, zda současný útok na muslimy v mešitě na Novém Zéandu je veden skutečně nenávistí proti muslimům nebo snahou rozpoutat další vlnu nenávisti a násilí mezi muslimy a křesťany, resp mezi Západem a muslimy? Je třeba se ptát, kdo a proč mohl Tarranta najmout či radikalizovat...

Každopádně vývoj tohoto případu bude velmi zajímavé sledovat v širších souvislostech. Nemusí jít totiž vůbec o čin nějakého osamělého pravičáckého extremisty. Tož si počkejme, co vyšetřování přinese... Každopádně můžeme čekat další útoky islámských radikálů proti Západu – tentokrát jako odplatu za Nový Zéland,“ konstatuje a varuje novinářka.

A přidává i slova o Erdoganem vedeném Turecku: „Turecko se stalo v posledních letech zemí, která poskytuje zázemí mnoha islámským radikálům a Turecko také dlouhodobě podporuje islamistické radikální skupiny bojující v Sýrii. Je dobře známo, že ISIS mají v Turecku silnou základnu a nedávno se prokázalo, že s ISIS přímo spolupracovala i rodina prezidenta Erdogana, když od nich vykupovala ropu. Dodejme také, že právě přes Turecko se do Islámského státu dostaly desetitisíce džihádistů, aniž by tomu Turecko nějak bránilo.“ A na závěr Kutilová dodává, že Financial Times zveřejnily zprávu o tom, že část peněz z IS se dostala do Turecka, načež pak má sloužit k dalším teroristickým útokům po světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…