S těmi operátory je to úplně jinak. Ministra Mládka obvinili, že nepřeje lidem levnější volání, tak přišel do ČT vysvětlovat

16.02.2017 23:03

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) přijal pozvání do čtvrtečních Událostí, komentářů České televize. Rozhodl se divákům popsat, jak to doopravdy bude s mobilními tarify pro české občany. Velmi kriticky se postavil především k Českému telekomunikačnímu úřadu a ke svým koaličním kolegům z hnutí ANO.

S těmi operátory je to úplně jinak. Ministra Mládka obvinili, že nepřeje lidem levnější volání, tak přišel do ČT vysvětlovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Hned na úvod svého vystoupení ministr znovu zdůraznil, že nemá nic proti poskytování různých výhod od jednotlivých operátorů, jen musí být dopředu jasně dáno, za jakých podmínek lze dosáhnout konkrétních slev na tarifech. Míč je prý teď na straně Českého telekomunikačního úřadu.

„Pohnout by měl především Český telekomunikační úřad. ČTÚ měl vyhlásit soutěž na čtvrtého operátora v roce 2013 a selhal. ČTU ještě před osmi měsíci tvrdil, že je vše v pořádku,“ rozjel se Mládek. A jak z toho ven? „Český telekomunikační úřad musí pracovat. Někteří členové rady musí přestat komunikovat na sociálních sítích a musí dělat to, za co jsou placeni, coz znamená dohlížet nad trhem. Už tady bylo zmíněno, že nám schází čtvrtý operátor,“ nešetřil tvrdou kritikou člen vlády. 

„Prioritou jsou pro nás nižší ceny za mobilní data. A chceme transparentnost na trhu. Musím říct, že se mi zdá paradoxní, že jsem tu kritizován za to, že vyžaduji transparentnost, My jako politici jsme také tlačeni k transparentnosti. Přece nebudete chodit k operátorovi se svou starou maminkou jen proto abyste si vyhádali lepší ceny. Já chci, aby se ta soutěž děla transparentně. Chci, aby všichni měli levnější mobil,“ zdůrazňoval ministr.

Zdá se mu, že sítě mobilních operátorů jsou u nás kvalitní a je to v pořádku. Jenže to podle člena vlády není omluva za vyšší ceny za mobilní data.

Posléze se obul do vládních kolegů z hnutí ANO. „Musím říci, že komentáři pana kolegy (Roberta) Pelikána, tak tomu už vůbec nerozumím, protože v aerolinkách to bylo nastaveno tak, že si každý mohl transparentně porovnat ceny letenek. A pokud je to u aerolinek dobře a u operátorů špatně, tak tomu už vůbec nerozumím,“ kroutil hlavou Mládek. 

Ministr průmyslu a obchodu nešetřil ani ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Právě on prý značně zkomplikoval přijetí legislativy na posílení práv občanů vůči spotřebitelům. „Ministr Babiš mi na poslední chvíli poslal takovým svojským způsobem asi šest pozměňovacích návrhů k zákonu. A já jsem se mu snažil alespoň částečně vyhovět, protože když to nepodpoří hnutí ANO, tak to neprojde. My jsme z těch šesti návrhů vybrali dva a přidali jsme je tam v naivní naději, aby to prošlo. A teď tady vidím, že se to úplně nesetkalo s podporou,“ kroutil hlavou ministr.  

Nakonec se ministr vyjádřil také k roamingu. Především zdůraznil že je samozřejmě rád za to, že roaming skončí. Má to ovšem háček„Když sociální demokracie nabídne bankovní daň, tak pořád slyšíme, že to nemá smysl, protože banky tuto daň převedou na své klienty. A když se zruší roaming, tak hrozí, že si to operátoři někam promítnou. Nebo to bude jiné? Nebude to jiné," řekl jasně ministr.

Podle Mládka je tedy na čase, aby ČZÚ začal jednat. Stejně tak je třeba na operátory vykonávat mediální tlak, což ostatně člen vlády už dělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…