S ukrajinskou hrází proti Kremlu je to trochu jinak, než se říkalo. Bývalý velvyslanec Jaroslav Bašta má podrobnosti

19.02.2017 11:41

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta konstatuje, že Ukrajina má problém. Západ se od ní odvrací. Dříve vyzdvihovaná hráz proti Kremlu totiž není tak čistá, jak se tvrdilo, a Evropská unie i USA na to pomalu přicházejí. Konečně, mohli by si prý říct Rusové.

S ukrajinskou hrází proti Kremlu je to trochu jinak, než se říkalo. Bývalý velvyslanec Jaroslav Bašta má podrobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Západ přišel na to, že Ukrajina může být problematickým přítelem, a začíná se od ní odvracet. „Za touto změnou postoje Západu ke svému dosavadnímu chráněnci na východě kupodivu může stejný faktor, který původně z Ukrajiny učinil mediální a politickou hvězdu nového protiruského tažení – ukrajinský nacionalismus. K nemilému překvapení všech zúčastněných se ukázalo, že není jen protiruský. V plné nahotě se projevily jeho antisemitské, protipolské a protiněmecké kořeny. Ukrajinští představitelé podrážděně reagují na každý náznak o nacistické minulosti ikon jejich státu, tedy UPA (Ukrajinské povstalecké armády) a Stěpana Bandery,“ píše Bašta.

Na roli UPA při pronásledování Židů poukázal prezident Izraele Reuven Rivlin při návštěvě Ukrajiny a se zlou se potázal. Bohdan Červak, předseda Organizace ukrajinských nacionalistů, a vůdce Radikální strany Oleh Ljaško žádali prezidentovu omluvu. Z Polska si zase Ukrajinci vyslechli, že jejich UPA má na svědomí desítky tisíc zabitých Poláků během tzv. volyňského masakru.

Celý komentář naleznete zde.

„Kvůli své vnitřní politice má Ukrajina špatné vztahy i s Maďarskem, Běloruskem a Nizozemím. Nejnověji se nevyhnula ani diplomatickému skandálu s Německem, protože ukrajinským politikům se nelíbila slova německého velvyslance Ernsta Reichela o nutnosti dodržování minských dohod,“ pokračuje Bašta.

To všechno podle autora jen potvrzuje, že na Ukrajině mají nacionalisté opravdu velký vliv a nejde jen o ošklivou ruskou propagandu, jak často tvrdí média hlavního proudu v České republice. Dalším důkazem budiž rozpoutání nového kola bojů na východní Ukrajině. I za tím je podle Bašty třeba hledat radikální nacionalisty.

„Válka na východě Ukrajiny je skutečně válkou občanskou, nikoli bojem proti cizímu agresorovi, jak nás ubezpečují ukrajinská i česká oficiální propaganda. Donbaské doly, elektrárny, koksovny, chemické závody pracují a prodávají své produkty na Ukrajinu. Ta je především na dodávkách energetického černého uhlí závislá, takže vztahy lze vulgárně vyjádřit heslem: „válka je holt válka, ale kšeft je kšeft“. Takové nevlastenecké počínání rozhořčilo příslušníky dobrovolnických oddílů ukrajinských nacionalistů a 150 veteránů „Antiteroristické operace“ (tak se oficiálně válka na východě nazývá) se rozhodlo zablokovat všechny železniční a silniční dopravní uzly, přes něž doprava uhlí probíhá,“ předkládá svůj výklad situace na Ukrajině Bašta.

Mnoho Ukrajinců nemá doma teplo ani elektřinu, ale vláda s tím nic nedělá. Raději rozhoduje, jaké názory jsou ty správné a které jsou špatné.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…