S uprchlíky, muslimy a teroristy je to takto... ČT pozvala novinářku, která se svěřila se svými zkušenostmi

18.12.2015 19:42

Příliv běženců do Řecka je podle Mezinárodní organizace pro migraci stále nebezpečný. „Očekávalo se, že se ochladí a plavba přes moře bude natolik nebezpečná, že příliv uprchlíků se minimálně do jara zastaví,“ uvedla v pořadu Interview ČT24 novinářka Magdalena Sodomková.

S uprchlíky, muslimy a teroristy je to takto... ČT pozvala novinářku, která se svěřila se svými zkušenostmi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Podle ní si uprchlíci budou nacházet stále nové a nové cesty do Evropy, a to především ti, kteří utíkají před válkou, jež zmítá Sýrií. Bohužel se podle ní k nim připojují i ekonomičtí migranti. 

„To, aby uprchlíci nechodili, můžeme vyřešit jednoznačnou pomocí v jejich zemi,“ řekla Sodomková. Zároveň však dodala, že ekonomičtí migranti situaci zneužívají a přicházejí sem, i přestože vědí, že situace v Evropě je těžká. Ale zároveň nedošlo k tomu, aby tito ekonomičtí migranti byli vráceni zpět do zemí původu.

Když se Sodomková s uprchlíky setkala, je z nich patrná radost, že přežili. „Ti lidé, se kterými jsem mluvila já, mi popisovali příběhy, jak přišli za Asadova režimu o příbuzné. Byli tam lidé, jež mi ukazovali válečná zranění či zranění od bomby. Byly tam ženy s novorozenci, těhotné ženy... Jestliže v té zemi probíhá válka, oni neuvažují o tom, kde by se jim dařilo líp, ale utíkají před nebezpečím,“ řekla s tím, že tito lidé se chtějí vrátit zpět. 

„Syřané mají velkou šanci na integraci. Většinou jsou vzdělaní, mluví několika jazyky,“ dodala. A podle ní i Němci, kde Sodomková působila, vnímají příchod uprchlíků jako velkou příležitost. „Díkybohu, že přichází další pracovní síla,“ říkají podle ní.

Podle svých slov byla Sodomková krátce po teroristických útocích v Paříži mile překvapena konverzací s Francouzi, kteří prý sami udávali, že uprchlíci a teroristé jsou dvě rozdílné věci. „Oni vidí, že muslim nerovná se terorista,“ řekla. Ona sama prý strach nemá a vnímá, že se nejvíce bojí země, kde není ani tolik uprchlíků, ani muslimů. „Když se podíváte na západní země, tam tak velký strach není,“ uvedla. 

Podle novinářky je velkým problémem v Evropě především šíření nenávistných komentářů vůči uprchlíkům, a to i mezi politiky. Výjimečný stav, který stále ve Francii platí, je prý vidět na každém kroku – v počtu policie i armády.

„Muslimové se od teroristů snažili okamžitě ve Francii hlasitě distancovat. A říkali, že se cítí být prvními oběťmi toho teroru,“ dodala Sodomková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …