S uzavřením Schengenu nesouhlasím, říká starosta Lysé nad Labem

28.11.2015 12:13

Necelý rok vydržela koalice v Lysé nad Labem. Hlasování o důvěře ale Jiří Havelka (ODS) ustál. Jak zpětně hodnotí události posledních měsíců? A jak vnímá kritiku bývalých koaličních partnerů? Město Lysá nad Labem, jako jedno z mála z České republiky, hospodaří s vyrovnaným rozpočtem. Jaký vliv to má na rozvoj města a co nového radnice plánuje v příštím roce? Rozebrali jsme ale také možná řešení problémů s pitnou vodou a svěřil se nám rovněž se svým pohledem na uprchlickou krizi.

S uzavřením Schengenu nesouhlasím, říká starosta Lysé nad Labem
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Lysé nad Labem Jiří Havelka (ODS)

Necelý rok vydržela ve městě vaše koalice se sdružením „Kulturně!“, Naše Lysá, Lysá v pohybu a KDU-ČSL. Kvůli nesouhlasu s jednáním zastupitelů ODS a především pak vaším v září vypověděli koaliční smlouvu  zastupitelé za „Kulturně!“ v čele s místostarostou Petrem Eliškou, KDU-ČSL a Lysá v pohybu. Hlasování o odvolání jste ale počátkem listopadu ustál. Jak zpětně události posledních měsíců hodnotíte? Vzal jste si z nich nějaké poučení?

Poslední měsíce byly náročné. Mohu říci, že od začátku pro mě bylo počínání koaličních partnerů překvapující. A to z toho důvodu, že veškerá naše jednání a zasedání probíhala bez větších konfliktů a nakonec jsme vždy řešení našli. Naším prvním krokem po volbách bylo rozdělení si agendy úřadu na dvě části, to se zdálo, že bude fungovat tak, jak má, a z mé strany to bylo v pořádku. Veškeré projekty, které jsme z naší strany chtěli splnit, se nám plnit dařilo a snažili jsme se spolupracovat s koaličním partnerem, tak aby se město posouvalo úspěšně dál. Jedním z bodů, který nám byl při vypovězení koaliční smlouvy vytknut, bylo upřednostňování projektů, jež jsme si prosadili do koaliční smlouvy. To je ale podle mého názoru v pořádku a je to zcela logické. Každý jsme měli část agendy, kterou jsme měli řešit, zaměřit se na ni, prosazovat ji a vzájemně se při radě města ke krokům v projektech vyjadřovat, kritizovat. To měl dělat také náš koaliční partner ve své agendě. To se však u protistrany nedělo. O nespokojenosti s naší spoluprací, o konkrétních bodech jsem se dozvěděl až při vznesené žádosti na ODS o mé odvolání. Poté, co strana zamítla požadavek na výměnu starosty, pokračovaly veškerá jednání a spolupráce poměrně klidně. Jednání rady města pokračovala v klidné atmosféře a měla hladký průběh. Velice překvapující pro mě bylo počínání si bývalých koaličních partnerů po návrhu na mé odvolání. Čekal jsem, že mají připravený plán a domluvenou spolupráci s ostatními stranami, to se však nestalo. Ale musím říci, že v této situaci mě velmi potěšila velká podpora širokého okolí, za kterou všem děkuji.

Co konkrétně vám bylo vyčítáno? A domníváte se, že je radnice směrem k občanům maximálně otevřená?

Ano, domnívám se, že radnice je k občanům maximálně otevřená. Každý, kdo potřebuje, za mnou může kdykoli přijít a promluvit si jak s mými kolegy, tak se mnou. Pro mě není problém si s kýmkoli sednout a řešit otevřeně daný problém a v praxi takto fungujeme naprosto běžně.

Ke konkrétním bodům, které mi byly vyčítány. Kromě důvodu týkajícího se upřednostňování projektů, který jsem již zmínil, bylo dalším bodem údajné špatné vedení velkých investičních akcí města. Nikdy jsem se však nedozvěděl, jaké konkrétní akce tím byly myšleny, protože město Lysá nad Labem, jako jedno z mála z České republiky, hospodaří s vyrovnaným rozpočtem a prošli jsme všemi kontrolami bez nejmenšího problému. Posledním pro mě důležitým bodem bylo údajné zatajování informací panu místostarostovi. O jaké konkrétní informace mělo jít, co jsem měl opozici zatajovat, mi však nikdy nebylo řečeno. Z tohoto důvodu musím tedy jen konstatovat, že se do celé situace promítla antipatie pana místostarosty vůči mé osobě, která však podle mého názoru celkově do politiky nepatří. Pokud jdete v politice s někým do sporu, měl by to být spor myšlenek a idejí, nikoli spor v osobní rovině.

V jaké fázi jsou vaše záměry zveřejňovat na internetu smlouvy, které radnice uzavře, a se zřízením transparentního účtu?

Smlouvy, jež radnice uzavře, jsou již zveřejňovány na našich stránkách města.

Co se týká účtů, radnice disponuje přibližně 14 účty, z nichž některé nemohou být transparentní, protože jsou u nich uvedeny osobní údaje (např. o nájemcích). Účty, u kterých to možné je, jsou v jednání.

Jak často, při jakých příležitostech, komunikujete s občany vy sám?

Já osobně komunikuji s občany každý den a naprosto běžně.

Jak se rozpad koalice podepsal na atmosféře a spolupráci v zastupitelstvu?

Atmosféra v zastupitelstvu je stále stejná, nemám pocit, že by se rozpadem koalice nějak zhoršila.

Máte již schválen rozpočet pro příští rok? Prozradíte nám, jaký bude?

Na rozpočtu se v tuto chvíli pracuje, obvykle schvalujeme rozpočet až v prosinci a nejinak tomu bude i nyní.

Pokud se nepletu, radnici se daří hospodařit bez dluhů. Co stojí za tímto vaším úspěchem a odkud plynou radnici největší zdroje příjmů?

Radnice skutečně hospodaří s vyrovnaným rozpočtem a nemá žádné dluhy. Největším zdrojem příjmů jsou daňové výnosy (DPH, daň z příjmů právnických, fyzických osob, z VHP) dále výnosy ze sankčních plateb a dotace.

Co nového ve městě v příštím roce plánujete?

V novém roce budeme chtít pokračovat ve výkupu pozemků pro vybudování obchvatu města. Také musíme dořešit problém s kvalitou a množstvím pitné vody ve městě. Je třeba zajistit nový zdroj pitné vody, tak aby nebyl problém s jejími dodávkami. Dalšími body budou projektová dokumentace nové sportovní haly v ulici Komenského, panelová cesta na sídlišti a ulice Za Zámkem a také dokončení kanalizace a vodovodu v Byšičkách. Samozřejmě je důležité pokračovat v investicích do škol, které si zaslouží postupnou rekonstrukci. Rád bych také do budoucna rozšířil kapacitu současné ZUŠ Šporka. Čeká nás také přesun městské policie do nových prostor a rekonstrukce bytového fondu, bytových domů. Vše proběhne za předpokladu, že bude schválen rozpočet na příští rok.

Na přelomu roku zjistil Státní zdravotní ústav problémy s pitnou vodou ve městě a město od té doby hledalo řešení. Podařilo se již vybrat jednu z variant řešení? A můžete jej ve stručnosti nastínit?

Řešení kvality pitné vody ve městě byla rozdělena na dvě cesty:

Dlouhodobé řešení  – v této věci byl zastupitelstvu, které se konalo 25. 11. 2015, předložen materiál rozpracovaných variant, jež byly vybrány na základě studie Výzkumného ústavu vodohospodářského a ze kterých zastupitelé měli vybrat optimální variantu.

Krátkodobé (v podobě instalace ionexových filtrů v současné úpravně),stavba – předpoklad zprovoznění filtrů je do konce roku 2015, řešení by nám mělo zajistit udržení koncentrace dusičnanů v mírách určených hygienickou normou.

Na začátku září představil v Lysé nad Labem exprezident Václav Klaus petici, pod niž se také jako první signatář podepsal. Text s názvem Petice proti imigraci vyzývá vládu a Parlament, aby zabezpečily hranice, trvaly na dodržování mezinárodních závazků a nepřijímaly žádné kvóty. Česká vláda projevila nesouhlas, ale premiér Bohuslav Sobotka nakonec odmítl činit možné právní kroky ke zpochybnění většinového postoje. Na rozdíl od slovenského premiéra Fica, který pronesl, že dokud bude premiérem, tento „diktát“ aplikovat nebude, a pohrozil EU žalobou. Který z těchto postojů je vám bližší?

Musím říci, že nerozumím principu nastavení kvót, tak jak je chce nastavit EU. Jakými nástroji by chtěli přesvědčit žadatele, který si zažádá o azyl v Německu, aby chtěl být v České republice? Nebylo by toto jednání v rozporu s lidskými právy? Také z tohoto důvodu je mi bližší postoj pana premiéra Fica a exprezidenta Klause.

V souvislosti s teroristickými útoky a stále masivním přílivem imigrantů se čím dál častěji hovoří i o uzavření Schengenu. Toto stanovisko sdílí například i vicepremiér Andrej Babiš. Co vy na to? Jaké by to podle vás mělo důsledky?

Osobně jsem proti uzavření Schengenu, protože volný pohyb osob je jedním ze základních principů EU. Co by se však určitě mělo udělat, je posílení vnější ochrany jeho hranic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …