SAP už ukázal, jak si umí se státem poradit

04.10.2014 10:33

Mezi českými manažery se již léta říká, že nasadit si do firmy SAP je stejné jako se stěhovat. Někdy by bylo lepší vyhořet. Přesto nyní ministerstvo financí řízené hnutím ANO prosazuje SAP do všech ministerstev České republiky.

SAP už ukázal, jak si umí se státem poradit
Foto: Archiv
Popisek: SAP

Otázkou je, proč náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (ANO) tlačí SAP do státní správy, když tato německá soukromá firma již předvedla, jak umí tlačit na stát. Příkladem může být Státní zemědělský intervenční fond. Na realizaci jeho ICT systému při vstupu ČR do EU získala firma SAP výsadní postavení.

Systém stál miliardy korun a za stálé prodlužování smluv si SZIF vysloužil pokutu od antimonopolního úřadu. V roce 2010 platil SZIF firmě SAP 600 milionů korun ročně za údržbu systému a dalších 75 milionů jako poplatek za licence. V tomto případě se stal fond rukojmím smluv, které byly uzavřeny za působení ministra zemědělství Palase (ČSSD), a firmy SAP. Fond nevlastnil autorská práva k vlastnímu systému, smlouvy mu neumožňovaly bez souhlasu SAP zajistit úspory nákladů. Navíc pokud by SZIF ukončil smlouvu se SAP, nemohl by dál užívat ani tu část systému, na jejímž vývoji se podílel.

Sám šéf české pobočky SAP Roman Knap nedávno veřejně přiznal, že dvoumiliardový obrat české pobočky „narazil na svůj strop“. Většinu tvoří příjmy ze služeb, prodej nových licencí dosahuje půlmiliardy ročně a za více než třetinou z nich dnes stojí menší firmy. Velké tuzemské společnosti si totiž většinou již své dodavatele ICT systémů vybraly.

Poslední dva roky investice do ICT systémů stagnují, SAP se tedy rozhodoval začít lovit v rybníčku menších společností. Když tu náhle otvírá svou náruč český stát a nabízí všechna ministerstva, potažmo na ně navázané instituce. Při zachování stávajících licencí – mimochodem, kdo vlastně ví, jak a kým byly uzavírány a jak jsou pro stát výhodné? 

Rukojmím německé firmy by se tak mohl stát ne jeden český úřad, jako v minulosti SZIF, ale rovnou celá zem. Pokud by totiž jednotný ekonomický informační systém začal fungovat, budou jej užívat všichni, neboť ministerstvo financí vedené hnutím ANO si přeje, aby vedení účetnictví, rozpočtové činnosti a evidence majetku byly vedeny všude stejně. Aby Babišovo ministerstvo vidělo všem pod prsty, mohlo snadno data srovnávat a kontrolovat a dělat populistická prohlášení. 

Náměstek Wagenknecht, kterého si na ministerstvo dosadil šéf hnutí ANO, v minulosti předražené a netransparentní IT projekty ve státní správě kritizoval. Za pochybení při zadávání veřejných zakázek v projektu státní pokladny dokonce podal trestní oznámení na svého kolegu, náměstka Jana Gregora. Teď to spíš vypadá, že se jeho pravidly inspiroval a rozjel obcházení pravidel veřejných zakázek ve velkém.

A všechny ostatní rezorty mlčí. Vadí nám závislost země na ruském plynu, ale nebude nám vadit závislost státní správy na německém softwaru? Čtěte další pokračování již v pondělí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…