ŠOKUJÍCÍ VIDEO Z HRADU Sobotka zůstal stát jako opařený, pak se v přímém přenosu pustil do Zemana, který před kamerami opustil sál

04.05.2017 15:55

Hrad zažil šok. V oznámeném čase dorazil na setkání s prezidentem Milošem Zemanem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jenže podle vyjádření hlavy státu neinformoval Úřad vlády prezidentskou kancelář, že Sobotka neponese demisi a Hrad připravil klasické aranžmá v sále, jako by se demise měla předávat. Sobotku to evidentně dopálilo. Zeman setkání ukončil, poděkoval za pozornost, jenže Sobotka zůstal stát v prázdném sále a mluvil.

ŠOKUJÍCÍ VIDEO Z HRADU Sobotka zůstal stát jako opařený, pak se v přímém přenosu pustil do Zemana, který před kamerami opustil sál
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Zeman se Sobotkou přišli do hradního sálu a mluvčí Jiří Ovčáček sdělil do mikrofonu: „Nyní se vyjádří předseda vlády pan Bohuslav Sobotka“. Ale Sobotka jen zíral a nereagoval. Několik vteřin se nehnul. Pak mu sám prezident zopakoval, aby se chopil slova a hůlkou ukázal na mikrofon. Ten to viditelně odmítl a Zeman jen pokrčil rameny.

Nakonec přece jen premiér k mikrofonu přistoupil a sdělil, že přišel na konzultaci s prezidentem ohledně řešení vládní krize. To bylo vše, co řekl.

„Pokud je to všechno, moje sdělení bude poněkud delší. Ještě včera mě sekretariát předsedy vlády informoval o tom, že pan premiér chce přijet na Hrad, aby podal demisi. Proto jsme připravili obvyklé aranžmá, které probíhá při všech demisích předsedů vlád. A já tomuto aranžmá dostojím. Takže, vážený pane premiére, dovolte mi, abych vám především poděkoval za práci, kterou jste vykonal v čele české vlády.

Anketa

Chcete, aby byly předčasné volby?

20%
80%
hlasovalo: 7333 lidí

„Za druhé, žádám vás, aby vláda, dokud nejmenuji nového premiéra a na jeho návrh novou vládu tak, jak je obvyklé, plnila své funkce s tím, že nebude přijímat žádná strategická rozhodnutí, tedy rozhodnutí s dlouhodobými účinky. Za třetí mi dovolte, abych vám popřál ve vašem budoucím životě, ať už politickém nebo osobním, mnoho úspěchů, zdraví, štěstí a životní pohody,“ dodal Zeman.

Odklad rozhodnutí podat demisi je podle Zemana tak trochu kolísavý, ale nechce premiéra z lidského hlediska kritizovat. „Chtěl bych pouze připomenout slova pana Bělobrádka, předsedy lidovců, který veřejně vyjádřil názor, že demise pana premiéra by měla být co nejdříve. Tím končím. Jak už jsme se dohodli, otázky nebudou a vše podstatné jsme slyšeli. Bůh s vámi a na shledanou,“ sdělil Zeman a chtěl se dát k odchodu.

CELÉ VIDEO ZDE:

Mluvčí Ovčáček hodlal v tu chvíli ukončit setkání, ale mikrofonu se chopil naštvaný Sobotka. „Já se omlouvám, pane prezidente, já jsem nepřišel podat demisi. Přišel jsem na politické konzultace. Kdybych přišel podat demisi, měl bych s sebou příslušný dokument. Avizoval jsem pred časem, že podám demisi jako předseda vlády, což z pohledu ústavy znamená pád vlády jako celku a chtěl jsem se dneska ujistit o postupu. Těžko mohu podat demisi, když není zřejmé, jakým způsobem Pražský hrad k této demisi přistoupí. Jestli bude vnímána jako demise celé vlády nebo jen demise předsedy vlády,“ hovořil Sobotka a zopakoval, že demisi hodlá podat v polovině května.

„Vzhledem k tomuto aranžmá dodám demisi na Hrad písemnou formou v polovině měsíce května,“ pokračoval zjevně šokovaný premiér a následně ještě vysvětloval okolnosti, které ho vedly k záměru položit vládu. „Zaráží mě, jakým způsobem Hrad přistoupil k této schůzce,“ uvedl Sobotka.

Zeman mu znovu připomněl, že „to byl váš, nikoli můj, sekretariát, který ještě včera oznámil, že mi dnes předáte demisi. Vyřiďte si to, prosím, se svým sekretariátem. To za prvé. Za druhé, beru s potěšením vaše veřejné ujištění, že kolem 20. května podáte demisi písemnou formou. Tento ceremoniál považujte za konečný a nevidím důvod, proč by se měl opakovat. Nyní mi dovolte, abych Vás pozval na diskusi. Děkuji vám za účast,“ dořekl prezident, otočil se a čekal, že Sobotka půjde za ním na jednání. Jenže premiér zůstal stát, ignoroval odchod hlavy státu a ještě několik dalších minut hovořil o svém výkladu, proč došlo ke krizi vlády. Mluvil v podstatě před prázdným sálem, jen před pár novináři. Prezident už byl v tu chvíli v jiné místnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…