SPD v sobotu rozhodne, koho podpoří v prezidentské volbě

08.12.2017 16:22

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v sobotu rozhodne, koho podpoří v lednové prezidentské volbě. Na své konferenci se bude zabývat i výsledkem sněmovních voleb a přípravou na komunální a senátní volby. ČTK to dnes řekl předseda hnutí Tomio Okamura. Na sjezdu s projevem vystoupí prezident Miloš Zeman. O podporu ve volbách ale hnutí podle svých slov žádat nebude.

SPD v sobotu rozhodne, koho podpoří v prezidentské volbě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Konferenci zahájí projevy Okamury a Zemana. Následovat bude vyhodnocení voleb a aktuální situace. Okamura doufá v to, že delegáti sjezdu pozitivně ohodnotí volební výsledek hnutí. SPD ve volbách skončila čtvrtá a do Sněmovny vyslala 22 poslanců. Ostatní sněmovní strany s hnutím odmítají spolupracovat, obviňují ho z extrémních názorů ve vztahu k migraci, k islámu, k EU a k NATO. SPD kritiku odmítá, označuje se za vlasteneckou stranu. Při sněmovních hlasováních často s SPD spolupracovali vítěz voleb hnutí ANO a komunisté.

Delegáti se na konferenci budou bavit i o strategii SPD při obecních a senátních volbách, které se budou konat příští rok. Dalším tématem bude konference, na kterou v polovině prosince do Prahy přijedou zástupci spřízněných evropských politických stran z osmi zemí včetně předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penové.

Na sobotní konferenci vystoupí s projevem prezident Zeman. „Jestli si někdo myslí, že tam jedu, abych požádal o podporu v prezidentské volbě, tak je to naprosto naivní,“ řekl ve čtvrtek v TV Barrandov. V přímé volbě podle prezidenta nehraje podpora politických stran výraznější roli, větší význam má podpora veřejnosti. Před pěti lety Zeman požádal o podporu například KSČM.

Okamura ČTK řekl, že bude prosazovat, aby byl podpořen kandidát, který se staví proti islámu, proti neřízené migraci, je pro přímou demokracii a na první místo klade národní zájem. Zároveň by měl mít reálnou šanci na zvolení. Delegáti sjezdu podle něj rozhodnou, zda bude podpora udělena jmenovitě či obecně pro kandidáta, který dané podmínky splňuje. Zmíněným kritériím odpovídá ze zaregistrovaných kandidátů především Zeman. Podle Okamury není žádný z uchazečů o Hrad „ideální“, je ale podle něj lepší, aby uspěl někdo, kdo splňuje alespoň tato zmíněná kritéria. Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček mají podle Okamury jiné programové cíle.

Hnutí části médií neudělilo na svou konferenci akreditaci. Nebudou na ni vpuštěny například deník Blesk nebo Hospodářské noviny. „Akreditaci nám sice SPD e-mailem nabídlo, ale pak nám mluvčí vzkázala, že sice děkují za náš zájem, ale že nemají důvěru v objektivitu našeho zpravodajství, a tak nám akreditaci zamítají,“ sdělil ČTK Lukáš Werner, vedoucí domácího zpravodajství Aktuálně.cz a HN. Podle Okamury bylo akreditováno asi 30 novinářů, účast nebyla povolena asi pěti či šesti médiím. Řekl, že SPD nemá zájem, aby přišli novináři, kteří „mají zájem hnutí pošpinit a poškodit“. Akreditaci podle něj dostala média, která ve vztahu k SPD nelhala a informovala objektivně.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…