SPOZ potvrdila, že se v sobotu uskuteční mimořádný volební sněm strany

28.03.2014 15:31

Mimořádný volební sněm Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) se v sobotu v Praze nakonec uskuteční. Soudy konání sněmu definitivně povolily. ČTK o tom v pátek informoval místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš. Soudy v týdnu nejprve sjezd zakázaly, protože to v předběžném opatření požadovali bývalí členové středočeské buňky strany, kteří se se SPOZ od loňského září kvůli sporům soudí.

SPOZ potvrdila, že se v sobotu uskuteční mimořádný volební sněm strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPOZ Zdeněk Štengl

„Máme to oficiálně potvrzené. Stoprocentně vím, že se sjezd bude konat," řekl Kruliš.

Mimořádný sněm strany se uskuteční v pražském TOP hotelu, promluvit by měl i prezident Miloš Zeman. Kandidátem na předsedu zřejmě bude mimo jiné bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba, který to potvrdil na nedávném sjezdu komory v Olomouci.

Exčlenové nakonec návrh předběžného opatření stáhli

Bývalí členové strany v týdnu podali návrh předběžného opatření, s kterým souhlasil Obvodní soud pro Prahu 1 a konání sjezdu zakázal. SPOZ se proti tomu odvolala a případem se měl zabývat nadřízený pražský městský soud. Ten se však nakonec sjezdem nezabýval, protože exčlenové strany návrh stáhli. Důvodem bylo to, že nedokázali složit jistinu 300.000 korun, což mají být náklady na konání sněmu.

Bývalí středočeští členové vedou se stranou spor kvůli údajně neplatné krajské konferenci z loňského srpna. Na té byli sesazeni z funkcí a vyloučeni poté, co centrální vedení údajně uspořádalo středočeský kongres, aniž na to mělo podle stanov právo. K potřebnému počtu hlasů na odvolání nepohodlných straníků si vedení prý pomohlo náborem nových lidí. Podle vedení strany ale vše proběhlo v pořádku. Tento soudní spor dál pokračuje a měl by do něj být založen i spis týkající se zákazu kongresu.

Stranu zřejmě poškodily vnitřní rozpory, které pokračují i nadále

Strana v předčasných volbách loni na podzim zcela propadla. Uskupení, jehož čestným předsedou je prezident, podle některých odborníků mělo šanci dostat se do Poslanecké sněmovny, strana ale nakonec získala jen kolem 1,5 procenta hlasů. Uškodily jí zřejmě i vnitřní rozpory kvůli údajné nedemokratičnosti, které pokračují i nadále.

reklama

autor: vfe, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…