SR a ČR jsou pro společnou leteckou ochranu i budování silnic

24.04.2014 14:48

Slovensko a Česko chtějí společně chránit vzdušný prostor obou zemí, zlepšit silniční spojení a spolupracovat v boji proti daňovým únikům. Na společném jednání na Slovensku se na tom dnes dohodly česká a slovenská vláda, vyplývá z prohlášení, které podepsali premiéři Bohuslav Sobotka a Robert Fico.

SR a ČR jsou pro společnou leteckou ochranu i budování silnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

„Vlády pověřily ministry obrany, aby připravili do konce roku 2014 návrhy v právní a vojensko-technické oblasti, které umožní realizovat společnou integrovanou česko-slovenskou ochranu vzdušného prostoru," píše se ve společném prohlášení.

Uskutečnit by se mělo také společné cvičení pozemního personálu ohledně obsluhy vojenských letadel druhého státu. Česká armáda využívá pronajaté stíhačky značky Gripen. Slovensko má ruské stroje MiG-29, připravuje ale tendr na pronájem bitevníků.

Oba státy společně nakoupí vojenskou techniku

Obě země také hodlají společně nakoupit radary a lehké ruční zbraně. „Promýšlíme a hovoříme o tom, jak bychom mohli společně postupovat v akvizicích, protože ta varianta se nabízí a byla by efektivnější pro obě země," řekl ČTK ministr obrany Martin Stropnický. Český ministr spolu se svým slovenským kolegou Martinem Glváčem podepsali protokol, na jehož základě by se v budoucnu mohla uskutečnit společná cvičení elitních útvarů české i slovenské armády.

Vlády ČR a Slovenska za důležité označily vybudování silničního spojení, které urychlí dopravu mezi oběma zeměmi. Prioritou se má stát nová rychlostní silnice ze slovenského Púchova do ČR, jakož i silniční propojení na severu Slovenska.

Z jednání také vyplývá, že Česko i Slovensko podporují rozvoj jaderné energie. „Vlády Slovenské a České republiky se shodly, že jaderná energetika bude i nadále sehrávat velmi důležitou úlohu při dosažení klimatických cílů," píše se v prohlášení ze schůzky obou kabinetů.

Spolupráce má zlepšit výběr daní a omezit daňové úniky

Ministerstva financí zase plánují výměnu zkušeností v daňové oblasti s cílem zlepšit výběr daní a předcházet daňovým únikům. „Opatření, která zavedla Slovenská republika v rámci boje proti daňovým podvodům, jsou pro českou vládu inspirativní a vytvářejí předpoklad pro bližší spolupráci v této oblasti," shodli se ministři. Bratislava například zpřísnila podmínky evidence tržeb podnikatelů v registračních pokladnách a zavedla účtenkovou loterii.

Šéfové české a slovenské diplomacie Lubomír Zaorálek a Miroslav Lajčák podepsali protokol o spolupráci mezi svými ministerstvy, který předpokládá vzájemné konzultace na různá témata včetně evropských otázek.

Tradici společných schůzek vlád odstartovaly státy bývalé federace v roce 2012, dnes se konalo v pořadí druhé jednání. Další schůzka, kterou bude hostit Česko, je naplánována na příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …