STAN chce ve Zlíně získat opět 23 procent. Jako při minulých komunálkách

08.09.2014 14:45

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) chce v říjnových komunálních volbách ve Zlíně získat minimálně 23 procent hlasů. Právě tolik dostalo v posledních volbách před čtyřmi lety, tehdy však hnutí kandidovalo společně s TOP 09 a volby vyhrálo. Lídr kandidátky Miroslav Adámek se stal primátorem, nyní chce post obhájit. Letos se budou oba subjekty ucházet o přízeň voličů samostatně, v čele kandidátky TOP 09 je podnikatel a předseda zlínské organizace Robert Hamrla.

STAN chce ve Zlíně získat opět 23 procent. Jako při minulých komunálkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží ve Zlíně

„Pokud tohoto výsledku dosáhneme, bude to znamenat, že jsme naše voliče nezklamali a máme stále jejich důvěru. Tento zisk by nám také dával solidní šanci být opět součástí rady města," řekl dnes novinářům primátorův náměstek a dvojka na kandidátce STAN Ondřej Běták.

Podle něj si chce hnutí v nadcházejících volbách ověřit, zda je schopné uspět samostatně. Kvůli častým personálním změnám ve zlínské TOP 09 bylo podle Bětáka složité se s touto stranou domlouvat na konkrétních krocích.

Pokud STAN uspěje, do velkých projektů se pouštět nechce

V případě úspěchu ve volbách chce STAN pokračovat ve stejné investiční politice jako v končícím volebním období. Podle primátorova náměstka Bedřicha Landsfelda, který je třetí na kandidátce, hnutí nechce realizovat velké projekty, ale dál umořovat dluh, jenž vznikl. Zaměřilo by se i na projekty menšího rázu, jako opravy chodníků či komunikací. „Ne vše se nám podařilo dotáhnout do konce, také kvůli zákonu o zadávání veřejných zakázek, který projekty časově protáhl," podotkl Landsfeld.

Mezi prioritami je i oprava Památníku Tomáše Bati

STAN se chce zaměřit na otevřené fungování radnice, zaměstnanost i dopravu či školství. Adámek se před volbami osobně zaručil za deset projektů, které chce realizovat, pokud ve volbách uspěje. Patří k nim například rekonstrukce Památníku Tomáše Bati a ulice Mostní, jejíž špatný stav trápí obyvatele krajského města řadu let, či vytvoření speciálních tříd v mateřských školách pro děti se zdravotními problémy.

Některé věci se STAN nepodařilo prosadit. Například příchod významného investora

Hnutí však přiznalo také některé projekty, které se mu ve vedení města nepodařilo prosadit, například přeměnu dvou tříd jeslí v třídy mateřské školy, přivést významného investora do města a zamezit odchodu České pošty z náměstí Míru.

Před čtyřmi lety vznikla koalice TOP 09/STAN, hnutí za Morální Očistu Radnice (M.O.R), KDU-ČSL, Zlínského hnutí nezávislých (ZHN) a Věcí veřejných. V opozici skončila ODS, ČSSD a komunisté. Členové STAN však přiznali, že koalici vytvořili ve velké míře lidé bez zkušeností s politikou, také se několikrát proměnila. Odešlo několik radních, rozštěpilo se hnutí M.O.R, část odešla do opozice, druhá část zůstala ve vedení města a přejmenovala se na Zlínskou volbu. Někteří členové TOP 09/STAN vytvořili nové hnutí Zlín 21, které vede primátorův náměstek Aleš Dufek. Ten je nyní dvojkou na společné kandidátce s lidovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…