STAN chce volební právo pro šestnáctileté. Rakušan hodlá mluvit s Babišem

13.04.2019 15:58

Starostové a nezávislí (STAN) budou navrhovat volební právo do komunálních voleb i pro šestnáctileté občany ČR. Na tiskové konferenci po zvolení nového vedení hnutí to řekl nový lídr Vít Rakušan. Informaci přinesla ČTK.

STAN chce volební právo pro šestnáctileté. Rakušan hodlá mluvit s Babišem
Foto: archiv VR
Popisek: Starosta Kolína Mgr.Vít Rakušan (Změna pro Kolín)

Do budoucna by se toto volební právo podle něj mohlo rozšířit i na další volby. Nemyslí si, že návrh je odsouzen k neúspěchu. Rakušan se bude chtít postupně scházet s představiteli dalších politických stran kromě KSČM a SPD, rád by se setkal i s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Rakušan přivítal tým, který zvolili delegáti na dnešním sněmu do čela hnutí. Je podle něj plný silných osobností, které pocházejí z různých sfér politiky. STAN je podle něj silné hnutí, které má budoucnost a potenciál k posilování. „Moje vize je silný autentický STAN, který bude vyrůstat od pěti procent výše," řekl Rakušan.

Rakušan zopakoval, že skončí jako starosta Kolína, z tamního zastupitelstva ale odejít nehodlá. Je přesvědčen, že současný tým na radnici je velmi silný.

O programu hnutí budou delegáti jednat v odpolední části pražského sjezdu. Kromě volebního práva by se měl týkat třeba školství nebo financování samospráv.

Rakušan si již domluvil termíny schůzek s představiteli některých politických stran. Scházet se nebude se zástupci komunistů a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Rád by své hlavní programové body představil i Babišovi. Chtěl by ho požádat, aby byl jeho kabinet konstruktivní vládou, stejně jako premiér vyzývá opozici, aby byla konstruktivní. Mluvit s ním chce třeba o reformě vzdělávacího systému.

V plánu má také návštěvy regionů a debaty s občany, podpoří také stranické kandidáty do Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …