STAN navrhuje na kandidátku primátora Thomu, TOP 09 je proti

27.08.2013 12:03

Jihočeští Starostové a nezávislí navrhují na druhé místo kandidátky TOP 09 pro předčasné parlamentní volby českobudějovického primátora Juraje Thomu. S tím nesouhlasí regionální TOP 09. Vadí jí, že Thomu stíhá policie. Primátor je obviněn ze zneužití pravomoci při podepsání dodatku ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení v roce 2010. Thoma vinu popírá.

STAN navrhuje na kandidátku primátora Thomu, TOP 09 je proti
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma

O podobě jihočeské kandidátky proto musí rozhodnout celostátní vedení TOP 09 a STAN. ČTK to dnes řekl předseda jihočeského výboru Starostové a nezávislí Jaroslav Houba.

Lídrem kandidátky TOP 09 a STAN na jihu Čech bude poslanec Zdeněk Bezecný. Starostové a nezávislí doplní seznam jmen o své zástupce. TOP 09 jim na kandidátce nechalo sedm volných pozic včetně místa hned za Bezecným. A právě druhou příčku má podle STAN obsadit Thoma z Hnutí Občané pro Budějovice (OPB).

"Jeho trestní stíhání už jednou státní zástupce zastavil. Nyní je pan primátor sice znovu obviněn, ale myslíme si, že celý případ má politické pozadí. Věříme, že Juraj Thoma je nevinný, a proto chceme, aby za nás kandidoval do Poslanecké sněmovny. Jsme přesvědčeni, že dokáže přitáhnout mnoho voličů," řekl Houba.

Nebude čas vysvětlovat okolnosti obvinění

Jihočeská TOP 09 se domnívá, že fakt, že je českobudějovický primátor obviněn, může pro voliče vyznívat negativně. "Volební kampaň bude velmi krátká, nebude čas na to vysvětlovat lidem záležitosti kolem obvinění pana Thomy," řekl ČTK manažer jihočeské TOP 09 Jiří Žižka. Dodal, že strana chce mít na kandidátce lidi, kteří splňují určitá kritéria. Mezi nimi je i bezúhonnost. "Ctíme presumpci nevinny, ale nechceme dávat žádný prostor k možným politickým útokům. Proto za nás třeba nekandiduje Vlasta Parkanová," řekl Žižka.

Thoma v minulosti působil v ODS a od roku 2006 je primátorem Českých Budějovic. V červnu 2010 jej občanští demokraté kvůli vnitrostranickým sporům odvolali z funkce. Thoma následně založil nové hnutí, na podzim 2010 zvítězil v komunálních volbách a stal se opět primátorem.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…