STAN odmítá Chovancovu kritiku starosty Uherského Brodu

25.02.2015 14:47

Za starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara (KDU-ČSL), jehož ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kritizoval za "upovídanost" při informování o úterní střelbě v uherskobrodské restauraci, se dnes postavilo hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Chovancovu kritiku odmítlo. Naopak za nebezpečné považuje to, když je šéf města odkázán na kusé a neoficiální informace. Podle prvního místopředsedy STAN Petra Gazdíka by vedení ministerstva vnitra a policie mělo nastavit mechanismus, aby se informovanost samosprávy a spolupráce s policisty zlepšily.

STAN odmítá Chovancovu kritiku  starosty Uherského Brodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Podle Chovance Kunčarova "upovídanost" byla jedním z rizik úterního zásahu proti střelci. Starosta tak prý mohl ohrozit život muže, který se ukryl na toaletách. Útočník byl v tu dobu v restauraci, kde mohla být puštěna televize s vysíláním o činu. Kunčar si naopak stěžoval na to, že měl jen kusé informace od městské policie a zprostředkované zprávy od svědků, snažil se ale informovat obyvatele města. Poukázal na to, že ve stejnou dobu byly ve zpravodajství i policejní záběry z akce.

"Stav, kdy je starosta obce odkázán na kusé, neoficiální a zmatečné informace místo toho, aby jej informovala v zájmu občanů sama policie, je zcela nepřijatelný a nebezpečný," uvedlo hnutí v tiskové zprávě.

První místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík považuje Chovancovu kritiku Kunčara za neoprávněnou a lacinou. Vyzval ministra, aby se pokusil přístup policie změnit. Gazdík míní, že vedení vnitra a policie by mělo nastavit mechanismus, "jak v podobných případech zlepšit informovanost a spolupráci samospráv" s policisty. Ti by měli starostu o zákroku informovat neprodleně, dodal Gazdík. Podle starosty Božího Daru a šéfa senátního klubu STAN Jana Horníka je v cizině obvyklé, že jsou starostové do řešení krizových situací automaticky vtaženi.

Starostové si na neinformovanost stěžovali už víckrát. Podle STAN takto "policie selhala" i v případě výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…