STAN ve středních Čechách ulovil dva nové zastupitele. Bude stejně silný jako vládnoucí ANO

14.11.2017 19:03

Klub středočeských zastupitelů za STAN, který se po změně ve vedení kraje ocitl v opozici, posílí Daniel Marek a Milan Schweigstill z někdejšího klubu Nezávislých Středočechů. Starostové tak budou mít v krajském zastupitelstvu 17 členů, tedy stejně jako hnutí ANO, které je ve vedení kraje a má i hejtmanku. Novinářům to dnes řekl předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik.

STAN ve středních Čechách ulovil dva nové zastupitele. Bude stejně silný jako vládnoucí ANO
Foto: STAN
Popisek: STAN

Starostové podle Michalika chtějí, aby se nové rozložení sil promítlo do obsazování výborů a komisí, o němž budou zastupitelé hlasovat na prosincovém jednání.

Ve středních Čechách se minulý měsíc rozpadla původní koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, kraj nyní vedou ANO a ČSSD s podporou komunistů. Zastupitelka za Nezávislé Středočechy Michaela Vojtová bezprostředně po odvolání staré rady uvedla, že zvažuje vstup do klubu ANO, protože nechce do opozice a ráda by pokračovala v práci pro koalici. Marek a Schweigstill naopak oznámili, že zůstanou v opozici. Odchodem Vojtové ale přišli o svůj klub, protože počet členů klesl pod minimální hranici. Nyní zamíří do klubu STAN. „Máme to s nimi projednané, v pondělí jsme si to ještě potvrzovali,“ uvedl Michalik ČTK.

Marek, Schweigstill a Vojtová byli zvoleni do zastupitelstva za TOP 09, z níž byli později vyloučeni kvůli tomu, že vstoupili do koalice s ANO, STAN a ODS. Zbylí dva zastupitelé za TOP 09 Jan Jakob a Petr Tiso zůstali v opozici. Takzvaní odpadlíci poté založili vlastní klub Nezávislí Středočeši a podíleli se na koalici, Marek se stal náměstkem pro kulturu.

K ustavení klubu bylo podle dřívějších pravidel potřeba nejméně čtyř zastupitelů. Nový jednací řád po loňských volbách tento počet snížil na tři, což umožnilo Markovi, Schweigstillovi a Vojtové založit vlastní klub. Marek se Schweigstillem by se po odchodu Vojtové teoreticky mohli dohodnout na novém klubu s původními kolegy Jakobem a Tisem, Jakob to ale už dříve odmítl. „To si rozhodně nedovedu představit. Ten krok, který udělali před rokem, byl nepochopitelný a poškodil TOP 09,“ řekl Jakob.

Podle prvního místopředsedy STAN Víta Rakušana neznamená vstup Marka a Schweigstilla do klubu STAN, že mohou automaticky vstoupit i do hnutí. Pokud by o to projevili zájem, museli by nejdříve být dva roky takzvanými registrovanými příznivci. Rakušan poukázal na to, že Marek a Schweigstill nebudou jedinými nezávislými členy klubu STAN, v podobné situaci je i starosta Mělníka Ctirad Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…