SÚKL bude prověřovat ruskou vakcínu. Má prý ale málo informací

01.03.2021 18:50

Státní ústav pro kontrolu léčiv se začal zabývat ruskou vakcínou proti koronaviru Sputnik V. Rusko o to požádal prezident Miloš Zeman, to však v pondělí oznámilo, že nedokáže vyhovět všem žádostem. Píše o tom server iDNES.cz.

SÚKL bude prověřovat ruskou vakcínu. Má prý ale málo informací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková dnes uvedla, že ústav se začal vakcínou zabývat, k dispozici je však jen omezené množství informací, z nichž nelze učinit žádné závěry. Česko má podle všeho dodávku vakcíny slíbenou – a to od prezidenta federace Vladimira Putina, jenž ji slíbil Miloši Zemanovi. 

Sputnik V však zatím neprošel schvalovacím procesem Evropské komise, Zeman by se však spokojil s certifikací od Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Výrobce vakcíny zatím o schválení na území EU ani nepožádal, vakcína je u EMA jen ve fázi odborného poradenství.

SÚKL k celému procesu jen dodává, že se nejedná o zahájení oficiálního jednání. Ministerstvo zdravotnictví ústy své mluvčí Barbory Peterové pak tuto informaci potvrdilo – že zatím nejedná o udělení výjimky pro vakcínu Sputnik V. Ministr zdravotnictví Jan Blatný si pak dává podmínku, že pro použití Sputniku V v Česku je potřeba jeho schválení Evropskou agenturou pro léčivé prostředky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

22:55 Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

Jak zajistit bezpečnou Evropu a bezpečné Česko a jak vyřešit válku na Ukrajině? Nejen o těchto klíčo…