SYRIZA s přehledem vyhrála řecké volby. Absolutní většinu ale nemá

26.01.2015 7:22

Vítěz včerejších řeckých voleb, krajně levicová opoziční strana SYRIZA si nejspíš bude muset hledat koaliční partnery. Podle zahraničních agentur totiž nezískala absolutní většinu. Partnerem vítězné strany se prý může stát jedna ze dvou malých stran, a to středolevá proevropská strana Potami (Řeka) nebo nacionalistická strana Nezávislí Řekové (ANEL).

SYRIZA s přehledem vyhrála řecké volby. Absolutní většinu ale nemá
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Předseda strany SYRIZA Alexis Tsipras bude možná podle zdrojů Reuters uveden do funkce premiéra již dnes. Setká se dnes také s předáky stran Potami a ANEL. Novou vládu by prý mohl oznámit v úterý večer, nejpozději ve středu dopoledne.

Menšinová vláda prý není pravděpodobná

Podle Reuters se v zemi nepředpokládá, že by SYRIZA vytvořila menšinovou vládu, protože by to mohlo vést k nežádoucí nové nestabilitě v zemi.

Lídr strany Potami (Řeka) řekl, že je připraven podporovat vládu vítězné formace, ale podle Reuters současně naznačil, že nechce vstoupit do formální koalice. "Potami je zde. Řekneme ano u věcí, na kterých se shodneme, ale řekneme ne, když by to mělo uvést zemi do rizika," uvedl podle agentury Stavros Theodorakis.

SYRIZA po sečtení téměř všech hlasovacích lístků získala 36,3 procenta hlasů a i se zákonným bonusem 50 křesel pro vítěze má podle agentur ve 300členném parlamentu 149 poslanců. Druhá skončila dosavadní vládní pravicová strana Nová demokracie se ziskem 27,8 procenta hlasů. Třetí místo obsadila krajně pravicová strana Zlatý úsvit s 6,4 procenta hlasů. Ostatní formace, které se dostaly do parlamentu, obdržely kolem pěti procent.

Vítěz voleb chce změnu smluv se zahraničními věřiteli

SYRIZA usiluje o změnu smluv s mezinárodními věřiteli a chce s nimi vyjednat řadu úlev. Voliči této politické strany se rekrutují hlavně z lidí, kteří jsou již unaveni z drakonických úsporných opatření a na které ekonomické problémy doléhají nejvíce. Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy Evropská centrální banka, Evropská komise a Mezinárodní měnový fond.

Řecko už od věřitelů dostalo ve dvou kolech asi 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč) a je druhý největší na světě za Japonskem. Tsipras už dříve naznačil, že se bude snažit s věřiteli dohodnout odpis většiny dluhu, i když partneři Řecka v čele s Německem dali jasně najevo, že na takový požadavek nehodlají přistoupit.

"Řecký lid dnes psal historii," řekl v neděli večer Tsipras v projevu před jásajícím davem na jednom z aténských náměstí. Vítězstvím jeho strany Řecko prý opouští politiku úsporných opatření a vymaňuje se z dosavadního ponížení. Následovat prý bude "radikální změna", která zemi vyvede ze začarovaného kruhu šetření. Řecko podle něj přinese naději celé Evropě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…