Saakašvili má průšvih, jak jistě víte. Teď čtěte více

02.11.2015 14:01

Guvernér Oděsy Michail Saakašvili má na svědomí mezinárodní skandál. Gruzínská média získala nahrávku odposlechů, na které se bývalý gruzínský prezident snaží vyvolat další Majdan. A Gruzie se teď ptá Ukrajiny, proč se její vysoký státní představitel plete do domácí politiky suverénní země.

Saakašvili má průšvih, jak jistě víte. Teď čtěte více
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Anketa

Líbí se vám, koho Miloš Zeman vyznamenal 28. října?

hlasovalo: 8294 lidí

Webová stránka „Ukrajinská revoluce“ nedávno zveřejnila záznam dvou odposlechů oděského guvernéra Michaila Saakašviliho, na kterých údajně hovoří s Nikou Gvaramiou, šéfem Rustavi 2, údajně nejpopulárnější gruzínské televizní stanice a šéfem opozice Giorgim Bokeriou. Autenticitu nahrávky ani jeden z nich nevyvrátil.

Sakašvili se pokoušel Gvaramiu přesvědčit, že by měl ve jménu svobody slova bránit televizní stanici všemi prostředky. V Rustavi 2 totiž právě probíhají složité spory o vlastnictví a Gvaramia je Saakašviliho blízký spojenec a bývalý předseda jeho strany Spojené národní hnutí.

Guvernér v nahrávce navrhoval dokonce najmout 1500 až 2000 ozbrojenců a přípravit se k obléhání s tím, že se jedná o „obyčejnou revoluci“. „Musíte udělat revoluci, vyzvat lidi k obraně. Potřebujete se opevnit, postavit barikády, přesně tak, barikády. Úplně se zazdít. Udělat zásoby vody a věcí, abyste vydrželi několik týdnů čekat,“ říká v nahrávce Saakašvili a dodává, že by nevadilo, kdyby došlo i na přestřelku, která je stejně nevyhnutelná.

Oba pánové z nahrávek se následně oficiálně vyjádřili a uvedli, že budou postupovat pouze legálními cestami. „Nahrávku udělali 19. října, ale jak vidíte, nejsou tu žádné barikády. Nejsme politická strana, jsme televizní stanice. Naše práce je používat kamery, ne násilí. Slibuji však, že nikomu nedovolíme získat naši stanici a budeme dál bránit právo na svobodu slova,“ řekl Gvaramia.

Gruzínský prezident Georgij Margvelašvili mezitím celou situaci odsoudil. „Je nepřípustné, aby se vrchní představitel cizí země míchal do domácí politiky jiné země a plánoval povstání,“ uvedl v médiích. Gruzie již podala formální stížnost Kyjevu a žádá jej o vyjádření postoje k „prohlášením, jež ohrožují bezpečnost a stabilitu Gruzie“. Gruzínské úřady definují celou situaci jako „spiknutí za účelem převratu“.

O několik dní později, po zveřejnění odposlechů, gruzínská ministryně spravedlnosti Tea Tsulukianiová oznámila, že Saakašvilimu bude odebráno gruzínské občanství. V tamějších zákonech totiž není dovoleno, aby měl rodilý Gruzínec dvojité občanství a Saakašvili získal ukrajinské, aby mohl nastoupit do funkce guvernéra. Podle RT Saakašvili uvedl, že se mu tak Rusko snaží zabránit kandidovat na prezidenta Gruzie.

Saakašvili se k odposlechům vyjádřil na Facebooku. Stojí za nimi prý ruské tajné služby a byly zveřejněny na „webové stránce, o které je známo, že ji spravují“. Napsal také, že je „nemorální“ brát je jako „důvěryhodný zdroj“ a vyvozovat z nich závěry.

„Jako vůdce ‚Revoluce růží‘ jsem byl vždy proti násilným protestům a nikdy bych po nikom nechtěl, aby se k násilí uchyloval, zároveň však uděláme všechno, abychom nedovolili Ivanišvilimu dosáhnout násilného převzetí Rustavi 2, což by vyústilo v dlouhodobou újmu gruzínské demokracii,“ uvedl Saakašvili s tím, že mu jde jenom o svobodu slova. Ivanišvili je bývalý gruzínský premiér a v současnosti její nejbohatší občan. Byl také předsedou Koalice snů, jež porazila Saakašviliho Spojené národní hnutí v předchozích volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…