Saakašvili vnikl násilím na Ukrajinu

10.09.2017 20:31

Exprezident Gruzie a bývalý oděský gubernátor Michail Saakašvili násilím pronikl na ukrajinské území. Vlak, který Saakašviliho vezl, byl v neděli nejprve zastaven na pokyn centrální vlády v Kyjevě. Saakašvili následně zkusil štěstí s autobusem, ale ani to se mu nepodařilo. Na Ukrajinu ho nakonec dostali jeho příznivci.

Saakašvili vnikl násilím na Ukrajinu
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Saakašviliho příznivcům se podařilo prolomit policejní kordon na hraničním přechodu a přetáhnout jej na ukrajinskou stranu. Stalo se tak na ukrajinském přechodu Šehyni.   

Jak informovala tisková agentura Ukrinform, přechod byl uzavřen kvůli zprávě o ukryté výbušnině. Hraniční objekty podle informací agentury museli zkontrolovat přivolaní ženisté a rovněž pracovníci tajné policie SBU. Saakašvili se z hraničního přechodu odmítl vzdálit.   

Podle mluvčí ukrajinské společnosti Ukrzaliznycja se v zastaveném vlaku, ve kterém Saakašvili původně byl, nacházela „osoba bez dokladů potřebných ke vstupu do země“. Jak zmiňují média, Saakašvili je v současnosti v Kyjevě v nemilosti, protože ostře kritizuje vládu prezidenta Petra Porošenka. V domovské Gruzii je pak Saakašvili stíhán pro údajné překročení pravomocí.  

Petro Porošenko přitom Saakašviliho původně na Ukrajinu sám povolal a v roce 2015 mu svěřil post gubernátora Oděsy. Později ale Saakašvili Porošenka ostře kritizoval za to, že v zemi podle jeho slov váhá s reformami a nahrává korupci. Následně si Saakašvili založil na Ukrajině vlastní politickou stranu. Nedávno mu byl odebrán ukrajinský pas, když byl mimo Ukrajinu.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: maz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…