Šabatová chce dohlížet, jestli vnitro nepoškodilo žadatele o občanství. Domáhá se i utajených materiálů

02.11.2019 9:27

Vláda se chystá v pondělí projednávat stížnost ombudsmanky Anny Šabatové na ministerstvo vnitra, napsala ČTK.

Šabatová chce dohlížet, jestli vnitro nepoškodilo žadatele o občanství. Domáhá se i utajených materiálů
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová při setkání s občany v Prostějově

Podle veřejné ochránkyně práv resort jejímu úřadu brání v práci, když mu odmítá poskytovat podklady k rozhodnutím o neudělení českého občanství. Vnitro se brání tím, že se jedná o utajované informace. Šabatová vládu o svých výhradách vyrozuměla v únoru.

Kancelář ochránkyně ve vyrozumění uvádí, že k žádosti o české občanství si ministerstvo vnitra vyžádá stanoviska policie a zpravodajských služeb. Ta nejsou pak součástí spisu, pokud jsou v nich utajované informace. Rozhodnutí o zamítnutí se pak zdůvodní ohrožením bezpečnosti státu, nemůže ho tedy přezkoumat soud.

Ombudsmanka připomíná, že její činnost se sice nevztahuje na zpravodajské služby a orgány činné v trestním řízení, ale případnou ochranu před jednáním úřadů lidem poskytovat má. „Působnost ochránce se tedy nepochybně vztahuje na postup ministerstva vnitra a ministra vnitra v řízení o žádosti o udělení státního občanství,“ uvedla ve vyrozumění ombudsmanka.

Dodala, že podle zákona o veřejném ochránci práv jí musí úřady ve stanovené lhůtě spisy a jiné písemnosti předložit. Podotkla, že ochránce i jeho zástupce mají k utajovaným informacím přístup. „Ochránce se pro výkon své funkce potřebuje seznámit se stanoviskem, které je podkladem pro rozhodnutí správního úřadu, aby zjistil, zda stanovisko existuje a zda z něj správní úřad při svém rozhodování vycházel. Samotné podkladové státobezpečnostní stanovisko přitom nehodnotí,“ stojí ve vyrozumění.

Ombudsmanka dostala dva podněty od stěžovatelů. U jednoho z nich se s okolnostmi zamítnutí jeho žádosti o občanství seznámila. Tehdejšímu ministrovi vnitra Lubomíru Metnarovi (za ANO) sdělila, že z utajované informace není patrný charakter a intenzita ohrožení bezpečnostních zájmů státu. Dozvěděla se, že existuje ještě podrobnější stanovisko, s nímž se pak chtěla také seznámit. To Metnar odmítl. Nahlédnout do složek jí nedovolil ani jeho nástupce Jan Hamáček (ČSSD).

„Zákon o veřejném ochránci práv se nesnažím obejít, jak tvrdí ministr. V důsledku jeho postupu naopak nemohu splnit svou zákonnou povinnost,“ uvedla ombudsmanka. Nezbylo jí prý než vyrozumět vládu. Šabatová navrhla, aby kabinet ministrovi vnitra uložil všechny písemnosti včetně stanovisek policie a zpravodajců veřejnému ochránci práv zpřístupnit.

Ministerstvo vnitra už dřív uvedlo, že policie a zpravodajci by ombudsmance utajované informace neposkytly, není tedy důvod, aby se s jejich stanovisky pro ministerstvo vnitra seznamovala. Podle ombudsmančiny kanceláře rozhodování o udělování občanství ale není transparentní, když resort zamítnutí může vždy zdůvodnit ohrožením bezpečnosti a obrana není možná.

Ministerstvo vnitra dostalo od začátku roku 2014 do konce loňska 18.229 žádostí o udělení českého občanství. Z bezpečnostních důvodů zamítlo 170 žádostí. Zhruba pětinu těchto rozhodnutí pak ministr vnitra v rozkladovém řízení zrušil, když bezpečnostní riziko opadlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…