Šabatová, nejvyšší žalobce a předsedové soudů pozvedli společně hlas proti novému zákonu v Polsku. Jenže advokát jim připomenul něco, co asi nechtěli slyšet

21.07.2017 14:02

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ombudsmanka Anna Šabatová vydali společné prohlášení, v němž důrazně varovali před oslabováním demokracie v Polsku.

Šabatová, nejvyšší žalobce a předsedové soudů pozvedli společně hlas proti novému zákonu v Polsku. Jenže advokát jim připomenul něco, co asi nechtěli slyšet
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Polská vládní strana Právo a spravedlnost prosadila kontroverzní reformu Nejvyššího soudu. Nový zákon říká, že většina stávajících soudců musí zamířit do důchodu a o osudu těch nových už bude rozhodovat především vláda, resp. polský ministr spravedlnosti. A to není jediný zákon, který zasahuje do polské justice. Nejvyšší představitelé české justice se shodují v tom, že jde o bezprecedentní útok na nezávislost justice a tím i na demokracii, protože nezávislá justice je jedním ze základních pilířů liberální demokracie. Proto sepsali společné prohlášení nazvané "Nemůžeme mlčet". Podepsáni pod ním jsou předsedové  všech tří ústředních soudů Pavel Šámal (Nejvyšší soud), Josef Baxa (Nejvyší správní soud) a Pavel Rychetský (Ústavní soud). Přidal se i Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ombudsmanka Anna Šabatová.

„V posledním roce jsme však u našeho blízkého souseda svědky vývoje, který ohrožuje samotnou podstatu principů, na kterých stojí demokratický právní stát. Po ochromení ústavního tribunálu a podřízení veřejnoprávních médií momentální státně stranické politice v minulém roce dochází v těchto dnech k bezprecedentnímu útoku na nezávislost polského soudnictví. Přijaté zákony o Národní radě soudnictví, o obecných soudech i projednávaný zákon o Nejvyšším soudu, které umožňují výkonné i zákonodárné moci zcela zbavit soudní moc její nezávislosti, nepohodlné soudce zbavit mandátu a podřídit soudní moc politickému řízení, představují útok na samotné základy fungování demokratického právního státu. I při vědomí suverenity polského státu a respektu k ní, nemůžeme mlčet ke krokům, které ohrožují její samotný zdroj, kterým jsou nedotknutelné hodnoty evropské civilizace, humanismu a základních práv a svobod,“ stojí ve společném prohlášení.

Celé prohlášení naleznete ZDE.

Advokát Aleš Rozehnal však v komentáři pro server Hlídací pes.org tvrdí, že i po reformě bude polská justice nezávislejší, než ta česká, protože o jmenování soudců májí napříště rozhodovat polští politici, ale spolu s nimi i soudci a to je něco, o čem si čeští soudci mohou nechat jen zdát. České soudce jmenuje prezident republiky, přičemž vychází z návrhů ministra spravedlnosti, které prošely vládou. Než tedy budou Češi někoho kritizovat, měli by si podle Rozehnala zamést před vlastním prahem.

Pikantní je, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán poslal svému polskému protějšku rozhořčený protest již během týdne.

Celý komentář naleznete ZDE.

I Rozehnal ale uznává, že zásah do složení Nejvyššího soudu je zcela v rozporu s principy liberální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…