Šabatová odmítla snížení trestní odpovědnosti mladistvých. A je prý naše velká ostuda, že děti ještě nemají ombudsmana

07.06.2016 20:02

O situaci ve výchovném ústavu v Chrastavě a o dalších aktuálních problémech pohovořila v Interview ČT24 ombudsmanka Anna Šabatová.

Šabatová odmítla snížení trestní odpovědnosti mladistvých. A je prý naše velká ostuda, že děti ještě nemají ombudsmana
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová při setkání s občany v Prostějově

„Je to celá škála pochybení. Jedno z nich je nečinnost, což je důležité. Orgán sociální ochrany dětí musí být aktivní. Byla také patrná nedostatečná rozhodnost ohledně návštěv rodičů u dětí,“ vyjádřila se k aktuální zprávě ohledně pochybení orgánů sociální ochrany dětí. „Například rodiče, kteří jsou ve sporu, je nutné vést k tomu, aby uzavřeli nějaká pravidla. To je jedna z věcí, která je u nás velmi častá,“ sdělila Šabatová.  

V Chrastavě podle ní šlo o nefunkční a represivní systém, který vystavoval děti citové deprivaci. „Za banality se strhávaly body, děti nebyly motivovány k pozitivnímu jednání. V ústavu také bylo možné studovat pouhé dva učební obory,“ dodala. Školní inspekce však žádné pochybení v závěru roku neuváděla.

„Znám tu zprávu také. Bohužel školní inspekce pochybení nenašla a pro nás je to skutečně velmi varující, že inspekce nemá schopnost odhalit celou řadu věcí,“ řekla také. Děti podle ní potřebují hranice i pravidla, ale musejí odpovídat principům normality. „Když dítě udělá něco, co není v pořádku, je nutné především o tom mluvit,“ uvedla. Podle bývalé ředitelky Markéty Sochorové, jež na svou funkci po kritice rezignovala, se situace v ústavu nyní zhoršila. „Rezignovala jsem v souvislosti s kontrolou ombudsmanky. Paní Šabatová nám v rámci zprávy dala řadu doporučení, s některými z nich se nemohu ztotožnit, neboť jsou ohrožující. Například jde o sundání mříží z oken,“ podotkla Sochorová, s níž se moderátorka Světlana Witowská spojila telefonicky v průběhu pořadu.

I přes stížnost starosty Chrastavy na současnou situaci v ústavu Šabatová nevnímá, že by její kritika ústavu byla kontraproduktivní.

Šabatová následně velmi rázně odmítla snížení trestní odpovědnosti mladistvých. „Neznám žádného odborníka, který by toto schvaloval,“ sdělila Šabatová a vyjádřila se i k dětskému obmudsmanovi. „Je chybou, že ho Česká republika nemá,“ dodala. V kauze odebraných dětí Michalákových v Norsku by však ombudsman podle jejího názoru nemohl pomoci. 

Závěrem se Šabatová vyjádřila k zákroku proti mladíkovi na Florenci, kdy policie čelila kritice kvůli neadekvátnosti zákroku. „Závěr zprávy je již hotový, ale nejdříve se s ním seznámí policie,“ nechtěla prozradit více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…