Šabatová si brousí zuby na školství: Děti by vůbec neměly chodit k zápisu, školy by si žáky měly losovat. Neposlušným hrozí inspekcí a ministerstvo to podporuje

12.04.2017 18:42

Testy školních znalostí diskriminují děti, takže by na jejich výsledky učitelé při zápisech do prvních tříd neměli brát zřetel. Doporučení veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové si vzalo za své i ministerstvo školství. Nejspíše se tedy změní praxe, která v českých zemích funguje sto let. Informuje o tom server Týden.cz.

Šabatová si brousí zuby na školství: Děti by vůbec neměly chodit k zápisu, školy by si žáky měly losovat. Neposlušným hrozí inspekcí a ministerstvo to podporuje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Dostat dítě na základní školu dnes mnohdy není vůbec jednoduché. Kapacity nestačí, a tak si školy pomáhají řadou kritérií. Kromě vzdálenosti od bydliště posuzují, zda je dítě pro nástup školní docházky dostatečně zralé, jestli zde již má sourozence, chodí do školky spadající pod školu nebo například jestli se angažuje v místním sportovním či jiném kroužku. To vše má podle serveru skončit.

Nyní musí škola podle výkladu ombudsmanky přijmout povinně každého, pokud náleží do jejího obvodu. „Nedoporučuji ředitelkám a ředitelům škol, aby v rámci rozhodování o přijetí dítěte jakkoli zohledňovali výsledky testu školní zralosti. Takové rozlišování dětí odporuje školskému zákonu a antidiskriminačnímu zákonu,“ uvedla Šabatová v rozsáhlé zprávě. A co dělat ve chvíli, kdy nestačí počet míst? „Pokud na to škola nemá kapacity, měla by mezi dětmi losovat,“ tvrdí ombudsmanka. Učitelé by podle ní správně neměli své budoucí žáky ani vidět. Jen tak se lze vyhnout diskriminaci.

Celý text je ZDE.

Server poukazuje na to, že ředitelé škol neoficiálně mluví o tom, že například romské děti často nejsou do školy připravené, nemají základní hygienické návyky nebo neumějí být v klidu a nevyrušovat. Školy je proto s odkazem na výsledky testů nezřídka odmítaly.

Pokud pedagogové doporučení ombudsmanky nebudou akceptovat, měla by se na ně podle Šabatové zaměřit Česká školní inspekce spadající pod Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR. „Škola si musí vytvořit taková kritéria, která nebudou v rozporu se zákony. Ministerstvo souhlasí s názory ombudsmanky,“ napsala serveru Týden mluvčí resortu Jarmila Balážová. Nová metodika přijímání dětí se tedy stala prakticky příkazem.

Odborníci oslovení serverem se proti dokumentu Šabatové vyjádřili jako o neodborném a nepodloženém.

„V podstatě je tím zpochybňován celý systém, jak jej známe. Dítě, které není připraveno na školní docházku, se ve škole trápí. Paní ombudsmanka testy bere jako opatření proti dětem, ve skutečnosti je to ale přesně naopak. Jde o odborné a velmi erudované testy. Jejich cílem není diskriminace, ale pomoc dítěti a jeho rodičům identifikovat problémy a ty následně napravit,“ říká docentka Knotová.

„Doporučovaná neúčast dítěte při zápisu, dehonestace odbornosti učitelů, potlačování kompetencí vedení škol či kritika použití jednoduché diagnostiky školní zralosti a na druhou stranu vyzdvihování losování jako univerzálního spravedlivého řešení svědčí o odtržení ombudsmanky od reality,“ nebere si servítky ani Janek Wagner, šéfredaktor odborného webu pro učitele Pedagogicke.info.

„Paní Šabatová v podstatě vyzvala rodiče, aby nebrali své děti na zápisy. Je to nezodpovědné chování. Toto není role ochránkyně práv. Zasáhnout by měla vláda a od té paní se distancovat,“ říká speciální pedagožka Jana Smutná.

 

 

 


 

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …