Šabatová začala dělat pořádek ve věznicích. Musí být prý humánnější, dnes je to spíš škola zločinu

26.03.2016 10:25

Česká vězení patří k nejhorším v Evropě a stala se druhou školou zločinu, píše server Novinky.cz. Důvodem jsou nízké mzdy těch odsouzených, kteří pracují, i malý počet vychovatelů.

Šabatová začala dělat pořádek ve věznicích. Musí být prý humánnější, dnes je to spíš škola zločinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

Kancelář veřejného ochránce práv prováděla během dvou let kontroly v několika věznicích. Celkem jich je 35 a je v nich 21 500 vězňů. O víc než o tisíc to převyšuje kapacitu, na niž jsou nápravná zařízení stavěna.

„Z toho vyplývají situace, jako je deset a více odsouzených v jedné ložnici, nedostatečný stav vychovatelů, kteří navíc vykonávají činnosti, jež jim vůbec nepřísluší, a podobně. Jeden vychovatel má na starost až 40 odsouzených, maximální počet by měl být pouze 20,“ uvedl Milan Svoboda z kanceláře ochránkyně práv.

Celý text je ZDE

„I to vede podle analýzy k časté recidivě, a věznice se tak stává skutečně druhou školou zločinu. Šestnáct let se ve věznicích nevalorizovaly platy zaměstnancům, stejně jako mzdy odsouzených, kterých je zaměstnáno asi 35 procent,“ dodal.

Server připomněl, že průměrná výše měsíční pracovní odměny vězňů je 3725 korun, což není ani 50 procent minimální mzdy v zemi.

reklama

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…