Sabotéři, Evropa není žádný supermarket. Visegrádští premiéři prý v Bruselu zažili peklo. Ale hlavně z EU nevystupovat, varuje z Lidových novin Kamberský

23.06.2017 7:42

Mezi starými a novými členskými zeměmi EU leží příkop nepochopení a nesouhlasu a tato propast se podle všeho stále zvětšuje. Ukázal to summit unijních špiček, na kterém se do sebe pustili nový francouzský prezident Emmanuel Macron a maďarský premiér Viktor Orbán. Komentátor Lidových novin Petr Kamberský k tomu poznamenává, že Česko by i přes třenice mělo v EU zůstat.

Sabotéři, Evropa není žádný supermarket. Visegrádští premiéři prý v Bruselu zažili peklo. Ale hlavně z EU nevystupovat, varuje z Lidových novin Kamberský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Francouzský prezident Emmanuel Macron dal na jednání evropských špiček jasně najevo, co hodlá dělat jako nejvyšší představitel Francie. Hodlá západní křídlo Evropské unie chránit před tím východním, tedy i před Českou republikou. Macron totiž tvrdí, že má dost sociálního dumpingu, který se projevuje především v tom, že lidé z východu jsou ochotní pracovat za podstatně nižší mzdy než lidé na západě EU,   

Komentátor Petr Kamberský si v této souvislosti všímá toho, jak mění rétoriku prezident Miloš Zeman, který na počátku svého mandátu vystupoval jako proevropský politik. Krátce po svém nástupu nechal na Hradě vyvěsit vlajku EU. A dnes je hlasitým kritikem tohoto evropského společenství.

„Německo a Francie povedou EU k užší integraci s větší sociální ochranou, aby získaly zpátky důvěru pochybující nižší střední třídy,“ oznámil Macron. „Evropa není supermarket. Země, které nerespektují pravidla, by měly čelit politickým následkům,“ adresoval varování především Maďarsku a Polsku, jež už dříve kritizoval. Německá kancléřka Angela Merkelová Macrona podpořila.

Macron tím narážel především na skutečnost, že Česko, Polsko a Maďarsko odmítá přijímat uprchlíky na základě kvót, ačkoli se na mechanismu přerozdělování shodla EU jako celek. Jeho slova následně před novináři plně podpořila i Angela Merkelová.

A nebyl to jen Macron. Švédský ministr pro migraci na konferenci konané v Bruselu pouhý den před jednáním hovořil o těchto zemích jako o "sabotérech".

Především Polsko a Maďarsko se ihned ohradily. „Neuvedl se zrovna povzbudivě; usmyslel si, že nejlépe ukáže své přátelství tím, že se neprodleně pustí do středoevropských zemí. Takto se to nedělá, ale brzy to pozná,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. „Ptejte se Francouzů – my jsme nikdy nikoho v životě nezradili,“ prohlásil šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski.  

„Prezident ztrácí pozici nezpochybnitelné jedničky ve volebním klání. Uprchlická krize coby jeho profilové téma je už druhým rokem zmražená, hlava státu proto hledá náhražku. To jí nelze vyčítat. Potíž je, že si zahrává se samou podstatou českého národního zájmu. Pokud náhle bývalý prezident Václav Klaus mluví o nutnosti vystoupit z bruselského spolku a Miloš Zeman se rozpovídá o potřebě referenda o vystoupení, měli bychom více než zpozornět,“ varuje Kamberský.

Pokud Česko nebude součástí EU, bude se z toho prý radovat jen jeden stát, a to Ruská federace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…