Sacharovovu cenu za lidská práva získal bloger, kterého Saúdská Arábie odsoudila k tisíci ran bičem

29.10.2015 12:16

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení letos získal saúdskoarabský bloger Raíf Badáví, odsouzený za údajnou urážku islámu. Oznámil to dnes předseda Evropského parlamentu, který tuto cenu uděluje. Slavnostní předání ceny se uskuteční 16. prosince ve Štrasburku.

Sacharovovu cenu za lidská práva získal bloger, kterého Saúdská Arábie odsoudila k tisíci ran bičem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

"V případě pana Badávího se nerespektují základní lidská práva," uvedl při vyhlašování ceny předseda europarlamentu Martin Schulz. Saúdskou Arábii vybídl, aby Badávího propustila a ten si mohl cenu vyzvednout.

Badáví je zakladatelem internetové stránky Free Saudi Liberals. V roce 2012 byl zatčen a za údajnou urážku islámu na svém webu později odsouzen k desetiletému trestu vězení, 1000 ranám bičem a pokutě. Trest bičování se začal vykonávat letos v lednu, kdy dostal prvních 50 ran. Po ostré mezinárodní kritice byl výkon zbylé části trestu odložen. Badáví spolu s britským básníkem a novinářem Jamesem Fentonem obdržel tento měsíc letošní PEN/Pinterovu cenu. Na Sacharovovu cenu jej společně navrhly poslanecké kluby socialistů, konzervativců a zelených.

Ocenění pojmenované po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi uděluje Evropský parlament každoročně od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod.

Do nejužšího výběru se letos dostali ještě uskupení Mesa de la Unidad Democrática (MUD), které sjednocuje demokratickou opozici ve Venezuele včetně politických vězňů, a zastřelený ruský opoziční politik Boris Němcov. Loni cenu obdržel konžský lékař Denis Mukwege za pomoc obětem znásilnění v Kongu.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…