Šachy kolem Sýrie. Analytik Štefec rozebírá, co bude následovat po americkém náletu

07.04.2017 10:27

Bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec ve vysílání ČT24 uvedl, že útok v Sýrii čekal. Zároveň také popsal, co dle jeho názoru bude následovat.

Šachy kolem Sýrie. Analytik Štefec rozebírá, co bude následovat po americkém náletu
Foto: Facebook
Popisek: Jaroslav Štefec

„Přiznám se, nebudu ze sebe dělat machra, ale čekal jsem něco podobného. Toto bylo jednou z možností, která na Blízkém východě mohla nastat. Ty další navazující kroky jsou jiná věc,“ zmínil úvodem Štefec a zhodnotil dnešní útok. „Bylo odpáleno 59 raket s plochou dráhou letu, které z velké části zničily základnu nedaleko města Homs. Ta základna je nyní nepoužitelná,“ řekl s tím, že z této základny byl podle Američanů údajně proveden útok v Idlíbu.

Pohovořil také o útoku v Idlíbu, ke kterému v minulých dnech došlo. „Podle mého názoru režim Bašára Asada s těmi skutečně chemickými zbraněmi nedisponoval. Ta pravděpodobnost, že by byl někde zašit nějaký skládek chemických zbraní, je velice malá. Spojené státy připravovaly útok dlouho dopředu a toto mohla být černá labuť, díky které Spojené státy ukázaly, že to myslí vážně,“ řekl.

„Je to diplomatická demarše poslaná vůči Damašku, Moskvě, Turecku. Svým způsobem to má daleko širší kontext, neboť je i vůči NATO a EU. Nemyslete si, že budu skákat tak, jak budete pískat,“ zní dle něj demarše. Připomněl také heslo Donalda Trumpa „America First“. „Nemyslím si, že by došlo k razantní změně kurzu. Ví, že se Amerika musí postavit na nohy,“ řekl. 

To, co nyní provádí v reakci Moskva, jsou a nejsou diplomatické tanečky. „Ty kroky se dají předpokládat. Opozice v Rusku čeká na reakce Kremlu, takže Vladimir Putin musí oficiálně reagovat razantně,“ podotkl Štefec. Sýrie je podle něj viditelná část šachovnice, na které se hraje. 

„Další kroky budou určitě následovat, je to záležitost diplomatických vyjednávání,“ dodal s tím, že Rusko o útoku vědělo o dost dříve. „Obě strany mají jistě připravené další tahy dopředu. Je tu několik rovin: Bude se trvat na vyšetření chemické události v Idlíbu,“ míní například.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…