Sadistické esenbácké čuně, brutální svině a zvracení. U Jílkové vypukla antikomunistická bouře

21.02.2014 4:44

Michaela Jílková tentokrát v pořadu Máte slovo nadnesla téma lustračního zákona, jeho aktuálnosti a hrozby, že někdejší prominenti komunistického režimu zaplaví veřejné úřady. A rozpoutala skutečně nevídanou vřavu, kterou přiživoval zejména aktivista John Bok, který i mimo své příspěvky po celou dobu rozčíleně glosoval debatu.

Sadistické esenbácké čuně, brutální svině a zvracení. U Jílkové vypukla antikomunistická bouře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková a její pořad Máte slovo

Anketa

Má být Marta Semelová trestně stíhána za výroky o vině dr. Horákové?

25%
75%
hlasovalo: 16456 lidí

Za řečnickými pultíky stanuli komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová, její kolegyně z ODS Jana Černochová, místopředseda hnutí Úsvit a bývalý disident Jaroslav Novák Večerníček, který ale lustrační zákon v současné podobě doporučuje zrušit, historik Petr Blažek, důchodce Jan Ryšavý, který kdysi na Ministerstvu obrany řídil odbor prověrek, a sestavu uzavíral známý disident a předseda spolku Šalamoun John Bok.   

Z posluchačů, kteří tradičně dostávají slovo na úvod pořadu, dva požadovali okamžité zrušení normy, která se měla „už dávno zlikvidovat“, zatímco jiný posluchač zastával názor, že komunisté se měli rovnou všichni nahnat do Jáchymova.

Zuzka Rujbrová upozornila, že systém lustrací není postaven na reálném provinění, ale jen na tom, že člověk byl zapsán na nějakém seznamu, o čemž vůbec nemusel vědět. Navíc se podle ní lustrační zákon od počátku plánoval pouze jako dočasný, původně jen do roku 1997, a nyní již mnoho let „přetahuje“.

Anketa

Na Ukrajině teče krev. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 13203 lidí

„Účel toho zákona je postihnout estébáky, milicionáře a komunistické funkcionáře. A ti nám pořád hrozí,“ zdůraznil naopak John Bok, který začal hlasitě projevovat nelibost už během projevu své předřečnice. A námitky, že se člověk mohl dostat do seznamů omylem, odmítl stejně rázně. „Mě také lámali, ale já bych se styděl a pozvracel bych se,“ připomněl Bok svou zkušenost.

Jana Černochová poznamenala, že KSČM nemá co lidem přednášet o dočasnosti, když zde „dočasně“ akceptovala okupační jednotky. Bývalý disident Radim Perlín, který seděl mezi diváky, se přidal k jejímu názoru na termín „dočasně“ a zdůraznil, že každý, kdo jednou podepsal a morálně zklamal, nesmí být připuštěn do vedení demokratického státu.

Rujbrová na to ve stoupajícím hluku zvýšeným hlasem poznamenala, že i vražda se promlčuje po dvaceti letech. Toto přirovnání inspirovalo Janu Černochovou, která Rujbrovou přerušila zvoláním: „Těch vražd má váš režim také na kontě řadu." Pak doplnila čísla, že mělo být 250 lidí popraveno, 4 000 zemřelo ve věznicích a 300 na hranicích.

Pak si opět rázně vzal slovo John Bok. „Komunisti zavírali moje kamarády, protože nepracovali. Já jsem musel pracovat u cirkusu. Ale oni dnes mohou normálně pracovat a podnikat,“ rozčílil se a následovala rozhořčená přednáška, kterak komunistický režim likvidoval lidem duši.

Perlín z publika poznamenal, že lustrační zákon nikoho nevystěhovává do pohraničí, což komunisté běžně dělali. Rujbrová namítla, že tito lidé jsou likvidováni profesně a uvedla příklad jistého diplomata, který již nemůže působit ve státních službách. John Bok reagoval rozčílenými výkřiky, že ti lidé mohou normálně pracovat.

Novák pak připomněl, že s materiály StB bylo od začátku manipulováno, například první ministr vnitra po revoluci Richard Sacher vydal rozkaz, kterým bylo manipulováno se svazky členů vlády a dalších osob. Historik Blažek namítl, že tento rozkaz pouze přesouval příslušné spisy na jedno místo.

Podle Rujbrové se každý nový režim musí vypořádat se svými předchůdci. „Někde se po změně režimu postupovalo tvrději. Někde se střílelo, někde věšelo. Ale Česká republika byla v tomto ještě mírná,“ uvedla Rujbrová, načež Černochová pobouřeně zvolala, zda se chce srovnávat se severní Koreou nebo Kambodžou za Pol Pota.

Po chvilce vážně debaty mezi Blažkem a bývalým úředníkem Ryšavým na téma praktických dopadů lustračního zákona se opět vehementně ujal slova John Bok. „Znám opravdu brutální odpornou svini, která dnes prodává jogurty. Ale kdyby tu nebyl ten lustrační zákon, tak bůh ví, kde je,“ hájil zachování lustrací.

Jana Černochová pak připomněla, že postoje některých levicových intelektuálů k tomu, co se děje například v ÚSTRu, jsou ukázkou, že toto nebezpečí zde existuje.

Následovala debata mezi divákem z publika, který dával za příklad německý lustrační zákon, a Jaroslavem Novákem, který mu namítal, že současný český zákon omezuje celé skupiny obyvatel. „To není pravda, co to tady lžete, vy jste demagog,“ rozkřikl se na něj za to John Bok.

Ten na sebe strhl pozornost i po chvíli, když vysvětloval, že se zvolením bývalých estébáků do Poslanecké sněmovny nelze nic dělat. „To je na občanech, koho si zvolí. Když občané vědí, že byl estébák, nebo komunista, nebo dokonce sadistické esenbácké čuně, co taky sedělo za komunisty v Parlamentu, tak se s tím nedá nic dělat,“ připustil Bok za hluku publika. Rujbrová rozčíleně zvolala, že aktivista poslance Vondrušku obviňuje z něčeho, z čeho jej soudy osvobodily.

Večerníček mu následně namítl, že kromě lidí, kteří jej mlátili stejně jako Boka, mohli být mezi oběťmi lustračního zákona i lidé, kteří chtěli jen dělat svou práci.

Bok se pak mimo debatu dostal do hlasitého sporu s divákem, který na něj cosi pokřikoval. „Co na mě štěkáte? Vy jste komunista? No vypadáte na to. Co mi tykáte? Ne, já vám netykám, to jen vy komunisté jste si tykali,“ rozčílil se disident, než spor zklidnila moderátorka Jílková.

Večerníček poté zdůraznil, že by se mělo v každém případě posuzovat, jakým nebezpečím je tento člověk pro společnost. „Dnes už se ukázalo, že nebezpečím mohou být i někteří nekomunisté,“ připomněl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…