Šafaříková: Proč Zaorálek mlčí k odvolání Luboše Dobrovského a dalších havlistů z Česko-polského fóra

19.08.2014 8:51

Nad podivným mlčením ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka se pozastavuje na komentářové straně úterních Lidových novin jejich redaktorka Kateřina Šafaříková. Poukazuje na to, že odvolal z Česko-polského fóra výrazné postavy polistopadové éry, přitom není jasné proč. Odvolání se má týkat vybrané skupiny lidí, které spojuje souznění s Havlovými zahraničně-politickými tezemi.

Šafaříková: Proč Zaorálek mlčí k odvolání Luboše Dobrovského a dalších havlistů z Česko-polského fóra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí

Mezi jinými též porevolučního ministra obrany a bývalého velvyslance v Rusku Luboše Dobrovského. Komentátorka upozorňuje na to, že podobně jako v případě kritiky havlovského pojetí lidských práv z úst prvního náměstka Petra Druláka ani tentokrát Zaorálek veřejně nic neřekl. „Jím podepsané vyhazovy pro Dobrovského a spol. nedoprovodilo žádné zdůvodnění ani žádný jiný pokus o verbalizaci,“ podotkla komentátorka.

Podlehl submisivní Zaorálek svému náměstkovi?

To otevírá prostor pro spekulace. Nejvíc se prý nabízí ta, že submisivní Zaorálek podlehl svému prvnímu náměstkovi a souhlasil s odvoláním havlistů, atlantistů a polonofilů. Neboť Petr Drulák nemá ani jedny rád.

Šafaříková si povšimla i toho, že Zaorálek se v poslední době stáhl do vnitřního azylu a „komunikaci s vnějším světem omezil na provozní komentáře k ukrajinské krizi a sdělení, s kým se setkal“. Něco takového si ale ministr zahraničí dovolit nemůže. Prý se tím zpronevěřuje funkci, která vyžaduje neustálé vysvětlování svých záměrů a rozhodnutí české veřejnosti, jež je Zaorálkovým zaměstnavatelem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…