Šafr se zamýšlí nad "sluníčkáři": Nemohou zvítězit. Naivita je roztomilá u dětí, ale ne u dospělých lidí

25.10.2015 17:21

Pavel Šafr se rozepsal ve svém příspěvku na Svobodném fóru o xenofobii a sluníčkářství v naší zemi. Oboje považuje za krajnosti a rád by si prý zachoval jakýsi racionální odstup, i když je k imigrantům vstřícnější než nenávistní Okamura a Zeman.

Šafr se zamýšlí nad "sluníčkáři": Nemohou zvítězit. Naivita je roztomilá u dětí, ale ne u dospělých lidí
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Je stále jasnější, že imigrace ve větším rozsahu přináší celé Evropě značné problémy a nadšené vítání uprchlíků postrádá smysl pro realitu,“ podotýká s tím, že hlavní nebezpečí v uprchlické krizi vidí v nárůstu polofašistických a populistických politických stran, které společně s uprchlíky zatočí i s naší svobodou a s občanskými právy.

Po prostudování vystupování podle něj ukázkového představitele extremistického populismu, kterým je prý Tomio Okamura, si podle Šafra hned uvědomíme, že je rétorika založena na záchraně národa nejen před imigranty, ale také před sluníčkáři. Ti jsou prý bezbranným nepřítelem. „Chutné sousto, které si kdykoli namaže na chleba. Může na nich lidu demonstrovat naivitu, a přitom se ani moc neplete,“ přiznává novinář, podle kterého se jim podařilo vytvořit kýčovitý obrázek hodných uprchlíků, přičemž ho rádi agresivně vnucují.

Imigrace může obohatit, ale i rozvrátit

„Přitom jsou mezi nimi ženy a děti nesmírně strádající, ale i lumpové házející kameny na auta před tunelem z Francie do Británie,“ popisuje Šafr situaci s tím, že nenávist je vyvolávána především v civilizovaných částech Evropy a nedá se zastavit sluníčkářskou propagandou.

„Člověk má nepochybně morální povinnost pomáhat trpícím,“ píše dále šéfredaktor Svobodného fóra, ale připomíná i druhý fakt, že není v lidských silách pomoci třeba sto tisícům lidí najednou.

  • Celý text si můžete přečíst ZDE

„Realismus je ale schopnost podívat se pravdě do očí bez ideologických brýlí,“ píše někdejší šéfredaktor několika mediálních titulů a připomíná, že imigrace vždy byla a vždy bude, a i když může v menším měřítku společnost obohatit, ve velkém má naopak potenciál ji rozvrátit.

Na sluníčkářích je podle něho nebezpečná naivita, která je prý roztomilá u dětí, ale ne u dospělých lidí. „A hodí se xenofobům a fašistům, aby mohli jednoduše ukázat, kdo je nepřítel národa,“ píše a poznamenává, že mohou zvítězit buď oni, nebo umírnění. „Ale sluníčkáři ani náhodou,“ zakončil svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…